Beneficii Citrat de Magneziu
- Regleaza colesterolul
- Asigura sanatatea inimii
- Ajuta la circulatia sangelui
- Purifica organismul
- Contribuie la metabolismul energetic normal
- Consolideaza sistemul osos impreuna cu calciul si Vitamina D
- Relaxeaza nervii si muschii
- Participa la procesul de digestie
Rolul biologic si structural al Mg a fost pentru prima data cunoscut datorita proprietatilor lui farmacologice. Magneziu este unul dintre cele mai abundente elemente metalice din interiorul celulei, unde cantitatea sa este depasita numai de potasiu. Sarurile naturale de Mg2+, cunoscute ca „epsom salts” (MgSO4), au fost folosite inca din antichitate ca purgative osmotice. Mai tarziu s-a observat ca injectiile cu saruri de magneziu au o actiune favorabila asupra musculaturii scheletice.
Magneziul este unul dintre cei mai importanti ioni bivalenti care ajuta la mentinerea sanatatii dintilor si stimuleaza transformarea osului imatur (amorf) intr-un os matur si cristalin. Acesta este de asemenea cunoscut pentru ameliorarea fracturilor osoase datorita cresterii elasticitatii oaselor.
Magneziul este un element esential in toate procesele metabolice majore: sinteza ADN si ARN; sinteza proteinelor; transmiterea impulsului nervos; contractia musculara; transportul membranar; diviziunea celulara; fosforilarea oxidativa si fotosinteza. In plus, Mg este o componenta structurala a multor macromolecule si un constituent al centrului catalitic activ al enzimelor.
Sportivii si aportul de magneziu
Magneziul contribuie la functionarea normala a sistemului muscular. Barbatii care depun efort fizic in cadrul programelor de antrenament si transpira foarte mult ar trebui sa ia in calcul un aport echilibrat de magneziu. Atunci cand temperatura si umiditatea mediului sunt ridicate, sportivii pot suferi o pierdere considerabila de lichide. Un aport inadecvat de magneziu poate afecta negativ functia musculara. Sportivii trebuie sa inlocuiasca rapid magneziul si lichidele pierdute pentru a mentine functia musculara normala si nivelul de performanta.
In plus, magneziul ajuta si la imbunatatirea proceselor metabolice. Magneziul si vitamina B6 contribuie la reducerea oboselii si extenuarii, la functionarea normala a sistemului nervos si la mentinerea sanatatii psihice.
Un aport adecvat de magneziu si minerale este important pentru transmiterea corecta a stimulilor intre celulele nervoase. Crampele musculare sau carceii sunt un simptom al deficitului de magneziu care provoaca durere si disconfort.
Surse de magneziu
Magneziul este o substanta minerala pe care organismul nu o poate produce singur. O depozitare a acestuia nu este posibila decat intr-o cantitate limitata. Prin diete lungi, unilaterale sau consumul de alimente exclusiv produse industrial cu continut scazut de magneziu, necesarul organismului creste.
Magneziul este prezent in numeroase alimente: diverse seminte (mai ales de floarea-soarelui), cerealele neprelucrate, graul germinat si tarata de grau, nuci, leguminoase, legumele verzi, apa dura, cafea, ceai, cacao, tofu preparat prin precipitarea magneziului. In general, dietele bogate in alimente rafinate, carne si produse lactate sunt mai sarace decat dietele bogate in legume si cereale nerafinate.
Imbunatatirea digestiei - Magneziul actioneaza asupra muschilor din interiorul aparatului digestiv, astfel incat are o actiune directa asupra digestiei. Datorita actiunii pe care o are asupra tranzitului intestinal, magneziul ajuta in ameliorarea tranzitului lent si in ameliorarea constipatiei.
Cresterea densitatii minerale osoase - Magneziul este implicat direct in formarea oaselor si influenteaza activitatea osteblastelor si osteoclastelor (celule responsabile de formarea de tesut osos), influentand in acelasi timp si concentratiile hormonului paratiroidian si ale formei active ale vitaminei D, doi regulatori majori ale homeostaziei osoase (integritatea osoasa). Datorita rolului pe care il are la nivelul sistemului osos, magneziul ajuta la ameliorarea simptomelor osteoporozei. Mai mult decat atat, magneziul contribuie la sanatatea sistemului osos si prin rolul pe care il are in procesul de absorbtie a calciului.
Imbunatatirea functiei respiratorii - Unele studii au aratat ca exista o legatura directa intre carenta de magneziu si dezvoltarea astmului sau a altor afectiuni respiratorii. Cercetatorii considera ca un deficit de magneziu determina acumularea de calciu in muschii de la nivelul cailor respiratorii, fapt ce ingreuneaza respiratia.
Transportul activ al ionilor de calciu, sodiu si potasiu in membranele celulare - Prin aceasta actiune, magneziul reduce acumularea de calciu si potasiu la nivelul muschilor, sustinand buna functionare a sistemului muscular.
Contracararea oboselii si a starii de extenuare - Magneziul ajuta la mentinerea unui nivel de energie optim. Un studiu realizat la Centrul pentru Studiul medicinei complementare din Southampton, Anglia, a demonstrat ca sulfatul de magneziu este util in tratarea pacientilor care sufera de sindromul oboselii cronice.
Totodata, magneziul are un aport considerabil si in:
-Terapia adjuvanta a starilor depresive
-Cresterea rezistentei fizice (datorita rolului pe care il are la nivel muscular)
-Ameliorarea inflamatiilor
-Diminuarea migrenelor
Prin toate aceste actiuni, magneziul este recunoscut si ca mineral caruia trebuie sa-i acordam multa atentie pe parcursul unei sarcini. Acest mineral contribuie la ameliorarea preeclampsiei (stare patologica la femeile gravide dupa a 20-a saptamana de sarcina, tradusa prin cresterea tensiunii arteriale si eliminarea de proteine prin urina) si la cresterea in greutate a bebelusului.
Diagnosticarea deficitului de magneziu (hipomagnezie)
Diagnosticarea deficientei de magneziu o poate face medicul generalist analizand simptomele acuzate de pacient. Totodata, pentru a confirma diagnosticul, medicul poate recomanda:
Testul RBC (Red Bloud Cells/celule rosii/eritrocite) - analiza de sange care arata numarul celulor rosii din organism, iar in functie de rezultat medicul poate sa observe daca pacientul sufera de lipsa de magneziu, anemie si alte carente.
Suplimentele cu magneziu contin adesea calciu si zinc si sunt un mod util de a creste aportul acestor minerale in organism, insa ele nu trebuie luate niciodata fara sa fie efectuate analize medicale in prealabil. Medicul este in masura sa recomande produse pe baza de magneziu, in masura in care nevoile pacientului indica necesitata administrarii lor.
Un alt mod de a-i oferi organismului nostru magneziu este la nivel cutanat. Baia in apa in care a fost adaugata clorura de magneziu numita si sare nigari sau sulfat de magneziu (sare amara sau sare Epson) poate ajuta la asimilarea acestuia prin piele.
Magneziul este un mineral cu un rol fundamental pentru sanatatea intregului nostru organism, iar o dereglare a nivelului optim de magneziu din corp poate avea simptome dintre cele mai diverse. Din acest motiv este important sa retinem ca un stil de viata sanatos, o alimentatie echilibrata si vizitele periodice la medic sunt singurele elemente care ne pot ajuta sa avem un organism puternic.
Prospect Citrat Magneziu
O doza- 2 comprimate
Utilizare recomandata - 1 doza zilnica consumata cu mancare
Compozitie per portie: 400 mg Citrat de Magneziu 100% DZR.
Portii flacon - 25 de comprimate.
ATENTIE: numai pentru adulti. Nu luati acest produs daca sunteti insarcinata sau alaptati, aveti o tulburare depresiva sau aveti sub 16 ani. Consultati-va furnizorul de asistenta medicala inainte de utilizare daca aveti dificultati de somn pe termen lung, aveti o afectiune sau daca luati medicamente pe baza de prescriptie medicala. A nu se lasa la indemana copiilor. Nu utilizati daca sigiliul este rupt. A se pastra intr-un loc racoros si uscat. Nu folositi un supliment alimentar ca inlocuitor al unei alimentatii variate si echilibrate! Acest supliment alimentar nu este destinat sa diagnosticheze, sa trateze, sa vindece sau sa previna vreo boala.