Beneficiile usturoiului inodor
- poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale,
- poate ajuta la calmarea inflamatiei,
- poate ajuta la scaderea colesterolului,
- poate sustine functia imunitara,
- poate reduce coagularea sangelui,
- ofera o multime de antioxidanti,
- face ca alte alimente sanatoase sa aiba un gust grozav.
Ce este usturoiul?
„Usturoiul apartine familiei allium”, explica Sudha Raj, PhD, RDN, profesor la Colegiul Falk de Sport si Dinamica Umana din Syracuse, New York. Allium se refera la o clasa de plante care contine si ceapa, ceapa, praz si esalota. „Contine substante fitochimice precum alicina si compusi organosulfurati”, adauga dr. Raj. Aceste substante fitochimice (sau compusi ai plantelor) sunt responsabile pentru proprietatile sanatoase pentru inima, de sustinere a sistemului imunitar, antiinflamatorii si nutritive ale plantei.
O nota: sustinerea stiintifica pentru multe dintre aceste beneficii se bazeaza pe studii care implica suplimente si extracte (inclusiv pulberi si capsule), care pot oferi doze mai mari decat le-ati obtine din alimente. Acest lucru se face de obicei in setarile de cercetare pentru a testa raspunsul dorit intr-un anumit interval de timp, explica Raj. „Cu toate acestea, utilizarea pe termen lung a usturoiului in cantitati mai mici ca in prepararea zilnica a alimentelor poate produce, de asemenea, rezultate pozitive la doze mai mici”, spune ea.
Daca sunteti interesat sa luati un supliment, discutati cu medicul dumneavoastra pentru a va asigura ca este sigur pentru dvs. si ca nu va interactiona cu niciun medicament pe care il luati in prezent, mai ales daca aveti afectiuni medicale in curs de desfasurare sau faceti ajustari la dieta dvs. poate influenta cat de bine functioneaza unul dintre medicamentele dumneavoastra.
Dar nu neglijati puterea de a adauga usturoi la alimentele preferate, care pot contine o mare varietate de nutrienti si substante chimice care pot interactiona sinergic impreuna in moduri benefice, spune Raj. „Includerea in mod deliberat a usturoiului in preparatele alimentare in mod regulat va poate oferi beneficii pe termen lung”, spune ea.
Nu va fie teama sa incarcati usturoiul in hummus, pesto, paste, sosuri, supe, cartofi prajiti si legume prajite, spune dr. Bazilian. La urma urmei, este plin de beneficii pentru sanatate - iata sapte dintre ele.
Beneficii
1. Usturoiul poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale
Cateva cuisoare pe zi pot ajuta la indepartarea vizitei la cardiolog. „Usturoiul stimuleaza sinteza oxidului nitric, care dilata vasele de sange si inhiba activitatea ACE (enzima de conversie a angiotensinei),” spune Raj. (Inhibitorii ECA ajuta la relaxarea vaselor de sange.) Acest lucru ar putea sustine fluxul sanguin si presiunea sanatoasa.
2. Usturoiul poate ajuta la scaderea colesterolului
Un alt avantaj potential al usturoiului pentru inima: imbunatatirea nivelului de colesterol. Cum? Usturoiul „poate ajuta la scaderea productiei de colesterol de catre ficat”, spune Bazilian.
Desi sunt necesare mai multe cercetari pentru a determina relatia dintre consumul de usturoi si nivelul colesterolului, o meta-analiza si o revizuire a studiilor care a fost publicata in mai 2018 in Medicine a concluzionat ca administrarea de suplimente de usturoi a fost eficienta in scaderea atat a colesterolului total, cat si a nivelului ridicat de colesterol LDL. care sunt doi factori de risc pentru boli de inima.
3. Usturoiul poate sustine functia imunitara
Avand in vedere pofta noastra colectiva de a invata despre ingrijirea sistemului nostru imunitar, iata un motiv pentru a adauga usturoi la cina dvs. de diseara. Desi nu exista suficiente dovezi care sa sugereze ca usturoiul va ameliora raceala comuna, de exemplu, poate juca un rol in mecanismele de aparare ale corpului in cateva moduri.
In primul rand, alicina (una dintre substantele chimice din plante pe care Raj le evidentiaza) din usturoi ofera proprietati antibacteriene, spune Bazilian. Oamenii de stiinta cred, de asemenea, ca usturoiul are proprietati antivirale care pot functiona in doua moduri, spune ea: prin blocarea patrunderii virusilor in celule si prin intarirea raspunsului imunitar, astfel incat sa poata lupta eficient impotriva potentialilor invadatori. Aceste lucruri pot ajuta la sustinerea unui sistem imunitar sanatos in general.
4. Usturoiul poate reduce coagularea sangelui
Inca un avantaj al usturoiului pentru sanatatea inimii tale: „S-a demonstrat ca compusii din usturoi (si ceapa) scad „lipiciunea” trombocitelor si au proprietati anti-coagulare”, spune Bazilian. Aceste lucruri pot ajuta la protejarea impotriva aterosclerozei, un proces in care acumularea placii duce la intarirea si ingustarea arterelor. Conform Institutului National al Inimii, Sangelui si Plamanilor, ateroscleroza creste riscul de aparitie a cheagurilor de sange care pot provoca atacuri de cord si accident vascular cerebral. Desigur, consumul de usturoi nu ar trebui sa fie singura masura preventiva pe care o luati pentru a va proteja arterele. Institutul National al Inimii, Sangelui si Plamanilor recomanda sa urmati un plan alimentar sanatos pentru inima, sa faceti multa miscare, sa va gestionati greutatea si sa evitati sau sa renuntati la fumat.
5. Usturoiul ofera o multime de antioxidanti
Nutrientii si compusii vegetali ai usturoiului ii confera „proprietati antioxidante puternice”, conform unei recenzii publicate in iulie 2020 in Antioxidants. Nu numai ca antioxidantii beneficiaza vasele de sange si reduc inflamatia, dar ei pot absorbi radicalii liberi daunatori.
6. Usturoiul face ca alte alimente sanatoase sa aiba un gust grozav
Bazilian clasifica usturoiul in aceeasi categorie de alimente ca ceapa, ierburile si condimentele, adaugand ca „usturoiul aduce o aroma grozava alimentelor, asa ca ne ajuta sa mancam mai multe dintre alimentele pe care ar trebui sa le consumam mai mult, cum ar fi legumele, cereale integrale, proteine slabe si fasole”.
Adaugarea de aroma prin usturoi va poate ajuta, de asemenea, sa reduceti nevoia de sare in exces pe alimente - si pentru doar 4 calorii per catel, potrivit Departamentului Agriculturii din SUA.
Si, in sfarsit, nu neglijati rolul pe care gustul il joaca in dieta dvs. generala: „Cand ne place mancarea pe care o mancam si invatam sa ne ascultam indicii de satietate, poate fi si mai satisfacator”, spune Bazilian. Cu atat mai mult motiv pentru a adauga niste usturoi la urmatoarea masa!
Efecte secundare
Cand este luat pe cale orala: usturoiul este probabil sigur pentru majoritatea oamenilor. Usturoiul a fost folosit in siguranta timp de pana la 7 ani. Poate provoca reactii adverse, cum ar fi respiratie urat mirositoare, arsuri la stomac, gaze si diaree. Aceste efecte secundare sunt adesea mai grave cu usturoiul crud. De asemenea, usturoiul poate creste riscul de sangerare si poate provoca reactii alergice la unele persoane.
Cand sunt aplicate pe piele: Produsele cu usturoi sunt posibil sigure. Gelurile, pastele si apele de gura care contin usturoi au fost folosite timp de pana la 3 luni. Dar usturoiul poate provoca leziuni ale pielii asemanatoare cu o arsura. Usturoiul CRU este posibil nesigur atunci cand este aplicat pe piele. Poate provoca iritatii severe ale pielii.
Precautii
Sarcina si alaptarea: usturoiul este probabil sa fie luat pe cale orala in cantitatile care se gasesc in mod normal in alimente. Usturoiul este posibil nesigur atunci cand este utilizat in cantitati medicinale in timpul sarcinii si in timpul alaptarii. Nu exista suficiente informatii fiabile despre siguranta aplicarii usturoiului pe piele daca sunteti insarcinata sau alaptati. Ramaneti in siguranta si evitati utilizarea.
Copii: usturoiul este posibil sigur atunci cand este luat de copii in doze de pana la 300 mg de trei ori pe zi timp de pana la 8 saptamani. Nu exista suficiente informatii fiabile pentru a sti daca usturoiul este sigur atunci cand este utilizat in doze mai mari sau pentru mai mult de 8 saptamani. Este posibil nesigur sa aplicati usturoi crud pe piele. Ar putea arde pielea.
Tulburari de sangerare: usturoiul, in special usturoiul proaspat, poate creste riscul de sangerare.
Chirurgie: usturoiul poate prelungi sangerarea si poate interfera cu tensiunea arteriala. De asemenea, usturoiul poate scadea nivelul zaharului din sange. Nu mai luati usturoi cu cel putin doua saptamani inainte de o interventie chirurgicala programata.
Prospect usturoi inodor
Marimea portiei- 1 Capsula
Cantitatea pe portie
Extract de usturoi inodor (Allium sativum)(bulb)- 10mg* (Doza zilnica recomandata nu a fost stabilita)
(*un extract 100:1, echivalent cu 1.000 mg de bulb de usturoi proaspat)
Instructiuni: Pentru adulti, luati o (1) capsula moale de pana la patru ori pe zi, de preferinta cu mesele.
Alte ingrediente: ulei de soia, gelatina, glicerina vegetala.
AVERTISMENT: Daca sunteti insarcinata, alaptati, luati orice medicamente sau planificati orice procedura medicala, consultati-va medicul inainte de utilizare. Intrerupeti utilizarea si consultati-va medicul daca apar reactii adverse. A nu se lasa la indemana copiilor. A se pastra intr-un loc racoros si uscat. Nu utilizati daca sigiliul de sub capac este rupt sau lipseste.
Fara coloranti artificiali, arome sau indulcitori, fara conservanti, fara zahar, fara amidon, fara lapte, fara lactoza, fara gluten, fara grau, fara drojdie, fara peste, fara sodiu.