Beneficii Essential Fatty Acids
- scade tensiunea arteriala;
- reduce nivelul colesterolului si trigliceridelor ;
- impiedica dezvoltarea placii bacteriene si ingrosarea arterelor ;
- reduce dezvoltarea bolilor cardiovasculare ;
- reduce simptomele de depresie ;
- are proprietati anti-inflamatorii ;
- asigura buna functionare a sistemului imunitar si nervos .
Acizii grasi esentiali Omega 3-6-9 imbunatatesc metabolismul grasimilor si in special pe cel al trigliceridelor. Acestia imbunatatesc sanatatea generala a sistemului cardiovascular, deoarece scad tensiunea arteriala. Sunt necesari pentru functionarea normala a sistemului nervos si a creierului. Deficienta poate duce la pierderi de memorie si alte tulburari psihice, si la probleme de vedere.
HAYA LABS Essential Fatty Acids scade nivelul colesterolului si imbunatateste sanatatea si frumusetea pielii. Datorita vitaminei E, detine puternice proprietati antioxidante, care au efect benefic in protejarea membranelor celulare de la acumularea de diverse substante toxice, cum ar fi acidul lactic, care se formeaza in timpul activitatii fizice si poate deteriora celulele musculare. Acizii grasi esentiali sunt implicati in procesele de sinteza a proteinelor si a hemoglobinei. Mai mult, joaca un rol important in cresterea celulara si in transportul de oxigen catre celule. Vitamina E este, de asemenea, numit vitamina fertilitatii pentru ca joaca un rol important in procesul de reproducere si este necesara pentru fertilizare.
Acizii grasi omega-3 fac parte din familia acizilor grasi polinesaturati cu lant lung de atomi de carbon si sunt reprezentati de acidul alfa linoleic (ALA), acidul eicosapentanoic (EPA) si acidul docohexanoic (DHA). Acidul alfa linoleic este considerat esential deoarece nu poate fi sintetizat de catre organism, principala sursa de obtinere fiind alimentele. ALA poate fi convertit in organism in EPA si DHA dar cantitatile nu sunt semnificative (mai putin de 5%).
Acizii grasi omega-3 sunt recunoscuti in primul rand prin efectul lor benefic asupra afectiunilor cardiovasculare: reduc nivelul trigliceridelor (mecanisme propuse: scaderea sintezei hepatice a particulelor VLDL, cresterea activitatii lipoprotein lipazei), scad inflamatia si agregarea plachetara, stabilizeaza probabil placa de aterom, minimizeaza aritmiile si prin urmare pot contribui la scaderea riscului de aparitie a evenimentelor coronariene. Specialistii sustin ca o crestere cu doar 1% a cantitatii de omega-3 in alimentatie reduce cu 40% riscurile de infarct. Conform recomandarilor AHA (American Heart Association) persoanele diagnosticate cu boala coronariana trebuie sa primeasca zilnic 1 g EPA/DHA.
Ample cercetari sugereaza insa faptul ca omega-3 detin un rol important si in alte domenii ale patologiei, cum ar fi reducerea riscului de dezvoltare a anumitor tipuri de tumori maligne, tulburari neurologice sau complicatii legate de diabetul zaharat si sindromul metabolic. De asemenea anumite studii au constatat asocierea acestora cu evolutia favorabila a sarcinii, integritatea sistemului osos la varstnici, acuitate vizuala buna si dezvoltare cognitiva adecvata in perioada infantila1. Potrivit studiilor, consumul unei portii de peste gras (bogat in omega-3), cel putin o data pe saptamana, reduce riscul aparitiei maladiei Alzheimer. Simptomele deficitului de acizi grasi omega-3 includ: oboseala extrema, afectari ale memoriei, piele uscata, modificari ale dispozitiei pana la depresie si tulburari cardiovasculare.
Omega-6 reprezinta o alta clasa de acizi grasi polinesaturati care cuprinde acidul acidul linoleic (LA), acidul gamma-linoleic (GLA) si acidul arahidonic (ARA). LA reprezinta principalul omega-6 din alimente, uleiul de porumb si floarea soarelui avand continutul cel mai ridicat; este considerat tot un acid gras esential deoarece nu poate fi sintetizat in organism. Cu exceptia laptelui uman, majoritatea alimentelor contin foarte putin GLA activ. ARA este prezent in carne si oua. In corpul uman, acizii grasi omega-6, in mod special acidul linoleic, sunt transformati in acid arahidonic, care este incorporat in membranele celulare.
Au existat mai multe dezbateri in randul specialistilor in nutritie cu privire la efectele daunatoare ale acizilor grasi omega-6, pornind de la ipoteza ca acestia ar promova inflamatia (prin faptul ca acidul arahidonic este implicat in stadiile precoce ale inflamatiei) si implicit ar creste riscul cardiovascular. Totusi acidul linoleic genereaza si molecule antiinflamatorii. Astfel, la nivelul endoteliului vascular, acizii grasi omega-6 au proprietati antiinflamatorii, suprimand productia de molecule de adeziune, chemokine si interleukine, care sunt mediatorii cheie ai procesului de ateroscleroza.
Dezechilibrele raportului de acizi grasi sunt frecvent observate la pacientii cu afectiuni inflamatorii cronice (artrita, ateroscleroza, eczeme, alergii, colon iritabil), tulburari de comportament si boli neuropsihice (dementa senila, ADHD: deficitul de atentie cauzat de hiperactivitate, tendintele agresive si anti-sociale, depresie, parestezii), la femeile insarcinate si la cele care alapteaza. Atat tabloul clinic cat si cel de laborator se imbunatatesc aproape intotdeauna dupa administrarea judicioasa de suplimente cu acizi grasi esentiali.
Acizii grasi polinesaturati omega-3 si omega-6 se mentin in actualitatea medicala prin remarcabilul potential de ameliorare a unei game variate de afectiuni: cardiovasculare (in special coronariene, ateroscleroza), dislipidemie, artrita reumatoida, dermatita atopica, sindrom premenstrual, gastrita, neuropatie diabetica. In plus, numeroase studii in vitro si in vivo au demonstrat proprietati antitumorale si antiproliferative ale acizilor gama-linolenic, eicosapentaenoic si docosahexaenoic.
Acizii grasi sunt componenti ai fosfolipidelor membranare, asigurand fluiditatea si reactivitatea acestora. Au implicatii biochimice majore, in special in procesele inflamatorii si de agregare plachetara, prin conversia in prostaglandine, prostacicline, leucotriene si tromboxani (via COX si LO). Esentiali pentru organismul uman, acidul linoleic se biotransforma in acizii gama-linolenic, dihomo-gama-linolenic si arahidonic, iar alfa-linolenic in acizii eicosapentaenoic, docosahexaenoic si stearidonic.
Pe plan international, cercetarile actuale vizeaza largirea ariei de aplicatii terapeutice, elucidarea mecanismelor de actiune, extrem de complexe, implicand multiple bioconversii si stabilirea raportului optim intre acizii seriilor omega-6 si omega-3.
Cercetarile sunt orientate si catre stabilirea de noi surse vegetale de acizi polinesaturati, mai valoroase terapeutic, mai accesibile si mai rentabile.
Prospect Essential Fatty Acids
Mod de administrare: Luati 3 capsule in fiecare zi, preferabil in timpul mesei!
ATENTIE: numai pentru adulti. Nu luati acest produs daca sunteti insarcinata sau alaptati, aveti o tulburare depresiva sau aveti sub 16 ani. Consultati-va furnizorul de asistenta medicala inainte de utilizare daca aveti dificultati de somn pe termen lung, aveti o afectiune sau daca luati medicamente pe baza de prescriptie medicala. A nu se lasa la indemana copiilor. Nu utilizati daca sigiliul este rupt. A se pastra intr-un loc racoros si uscat. Nu folositi un supliment alimentar ca inlocuitor al unei alimentatii variate si echilibrate! Acest supliment alimentar nu este destinat sa diagnosticheze, sa trateze, sa vindece sau sa previna vreo boala.