Beneficii Luteina & Zeaxantina
- puternici antioxidanti
- imbunatatesc sensibilitatea la contrastul vizual
- sporesc claritatea vederii dumneavoastra
- reduc afectarea orbirii
- protejeaza ochii de lumina albastra daunatoare
- risc redus de boli oculare
- pot imbunatati sanatatea creierului si cognitia
LUTEINA
Ce este luteina?
Luteina face parte din familia carotenoidelor de antioxidanti. Carotenoidele sunt un tip de fitonutrient sau substanta chimica vegetala, care se gaseste in celulele multor tipuri de plante. Carotenoizii sunt responsabili pentru culorile vibrante observate la multe plante, cum ar fi nuantele de rosu stralucitor, portocaliu si galben ale diferitelor fructe si legume.
In timp ce acesti pigmenti joaca un rol important in sanatatea plantelor, ei ofera, de asemenea, beneficii pentru sanatate pentru persoanele care consuma alimente care sunt o sursa buna de acest fitonutrient.
Alaturi de luteina, zeaxantina este un alt carotenoid important care ofera beneficii pentru sanatatea ochilor. Este similar din punct de vedere structural cu luteina, cu doar o mica diferenta in aranjarea atomilor sai.
Luteina si zeaxantina sunt singurii carotenoizi dietetici gasiti in retina. Sunt concentrate mai ales in regiunea maculei, situata in partea din spate a ochiului, ceea ce este esential pentru vederea. Din cauza locului in care sunt concentrati, acesti doi carotenoizi sunt cunoscuti ca pigmenti maculari.
Ce se stie despre beneficiile luteinei pentru sanatatea ochilor?
Ca antioxidanti puternici, luteina si zeaxantina va pot proteja corpul si in special ochii in numeroase moduri. In ceea ce priveste sanatatea ochilor, cercetarile sugereaza ca acesti nutrienti pot ajuta:
• suprima inflamatia
• apara impotriva radicalilor liberi si a stresului oxidativ
• sporesc claritatea vederii dumneavoastra
• imbunatateste sensibilitatea la contrastul vizual
• reduce afectarea orbirii
• protejeaza tesutul ocular de deteriorarea razelor solare
• reduce pierderea de celule si moartea cauzata de bolile oculare
• protejeaza ochii de lumina albastra daunatoare
• transforma semnalele luminoase in semnale electrice in retina si ajuta la transmiterea acestor semnale catre cortexul vizual din creier
• protejeaza impotriva miopiei (miopie) si protejeaza sugarii prematuri impotriva efectelor retinopatiei prematuritatii
Luteina este un carotenoid care este sintetizat de plante. Concentratii mari de luteina si un fitonutrient similar, zeaxantina, se gasesc in regiunea maculei a ochiului. Aceasta parte a ochiului tau este esentiala pentru vederea ta.
Datorita proprietatilor sale antioxidante puternice, luteina poate ajuta la reducerea inflamatiei ochilor, la reducerea radicalilor liberi, la reducerea stresului oxidativ si la cresterea claritatii vederii. Cercetarile au aratat ca poate avea si beneficii legate de diferite boli si afectiuni ale ochilor, inclusiv degenerescenta maculara legata de varsta.
Desi nu exista un aport alimentar recomandat pentru luteina, este in general considerata a fi sigura, chiar si in cantitati mai mari. Studiile ample care au fost facute cu doze de 10 mg de luteina nu au raportat efecte adverse asupra sanatatii. Multe legume verzi sunt surse excelente de luteina, dar iti poti creste aportul si cu suplimente alimentare. Discutati cu medicul dumneavoastra despre doza de luteina potrivita pentru dvs.
ZEAXANTINA
Zeaxantina este o molecula de carotenoid gasita in celulele ochilor tai. Are proprietati antioxidante puternice si este legat de mai multe beneficii pentru sanatate, cum ar fi reducerea riscului de degenerescenta maculara legata de varsta, glaucom si cataracta.
Proprietati antioxidante si antiinflamatorii ale ochiului
Antioxidantii protejeaza organismul de stresul oxidativ cauzat de molecule foarte reactive numite radicali liberi sau oxidanti. Acestea reduc nivelul de radicali liberi si inflamatia din organism.
Supraproductia de radicali liberi si inflamatia cronica in organism sunt asociate cu dezvoltarea bolilor, cum ar fi-
• degenerescenta maculara legata de varsta (AMD)
• dementa
In plus, sa demonstrat ca expunerea la undele de lumina albastra creste productia de radicali liberi si stresul oxidativ in ochi si este o potentiala amenintare pentru sanatatea ochilor.
Cercetarile au aratat ca zeaxantina reduce stresul oxidativ si deteriorarea ochiului prin absorbtia luminii albastre, care la randul sau reduce inflamatia si riscul de boli oculare.
De fapt, straturile cele mai expuse la lumina ale ochiului contin aproximativ 75% zeaxantina, care absoarbe pana la 90% din lumina albastra pentru a proteja retina de deteriorarea indusa de lumina.
Risc redus de boli oculare
Multe studii demonstreaza ca zeaxantina joaca un rol important in sanatatea ochilor pe toata durata vietii. In special, este asociat cu un risc mai scazut de boli oculare legate de varsta, inclusiv AMD, cataracta si glaucom.
Aceste afectiuni oculare duc la distrugerea maculei ochiului - regiunea responsabila pentru vederea fina. Macula este, de asemenea, locul unde sunt depozitate carotenoizii zeaxantina si luteina.
Cataracta, glaucomul si retinopatia diabetica sunt toate afectiuni ale ochilor cauzate de deteriorarea nervilor din ochi din cauza nivelurilor ridicate prelungite de zahar din sange, ceea ce se poate intampla persoanelor cu diabet.
Proprietatile antioxidante ale zeaxantinei ajuta la minimizarea stresului oxidativ, reduc inflamatia ochilor si protejeaza macula de deteriorare. Zeaxantina joaca, de asemenea, un rol important in dezvoltarea ochilor in dezvoltarea fetusilor, precum si in vederea optima in timpul varstei adulte tinere.
O dieta bogata in zeaxantina si alti antioxidanti poate creste densitatea pigmentului macular si este asociata cu un risc mai scazut de afectiuni oculare.
Poate imbunatati sanatatea creierului si cognitia
Pe langa rolul sau in vedere, zeaxantina este prezenta in regiunile creierului asociate cu cognitia, coordonarea miscarilor si luarea deciziilor.
Au fost efectuate mai putine cercetari cu privire la beneficiile zeaxantinei pentru creier in comparatie cu beneficiile acesteia pentru ochi.
Cu toate acestea, studiile au aratat ca persoanele cu Alzheimer care au niveluri mai mari de zeaxantina au o rata mai mica a mortalitatii din cauza bolii. Alte studii sugereaza ca administrarea a 2 mg de zeaxantina zilnic poate sa nu imbunatateasca functia cognitiva la persoanele cu boala Alzheimer.
Nu este clar cum se leaga aceasta descoperire cu aportul alimentar de zeaxantina din alimente. Cercetatorii estimeaza ca aportul mediu zilnic de zeaxantina in Statele Unite este de 1,3 mg, dar ca poate ajunge pana la 25 mg in unele populatii din Pacificul de Sud.
Prospect Luteina & Zeaxantina
|
Portie de servire- 1 capsula moale
|
|
Ingrediente
|
Cantitate/capsula
|
|
Luteina
|
20 mg **
|
(contine Zeaxanthina, 800 mcg)
|
|
**Doza zilnica recomandata nu a fost stabilita
|
|
Mod de administrare: Pentru adulti, luati o (1) capsula moale pe zi, de preferinta cu masa.
Alte ingrediente: ulei de sofran, gelatina, glicerina vegetala, ceara de albine galbena.
AVERTISMENT: Daca sunteti insarcinata, alaptati, luati orice medicamente sau aveti orice afectiune, consultati-va medicul inainte de utilizare. Evitati acest produs daca sunteti alergic la florile asemanatoare margaretelor. Intrerupeti utilizarea si consultati medicul daca apar reactii adverse. A nu se lasa la indemana copiilor. Depozitati la temperatura camerei. Nu utilizati daca sigiliul de sub capac este rupt sau lipseste.
Fara coloranti artificiali, arome sau indulcitori, fara conservanti, fara zahar, fara amidon, fara lapte, fara lactoza, fara gluten, fara grau, fara drojdie, fara peste, fara sodiu.