Beneficii MCT Oil:
- Ajuta la slabit si arderea garsimilor
- Ajuta in cazul de dieta ketogenica
- Sursa instantanee de energie
- Ajuta la epilepsie, Alzheimer si autism
- Lupta impotriva microbilor si a cresterii bacteriene
- Reduce factorii de risc pentru bolile cardiace,
- Scade niveul de colesterol rau
Uleiul MCT este un supliment adesea adaugat la piureuri, cafea antiglont si pansamente pentru salate. Dupa cum sugereaza si numele, uleiul cu trigliceride cu catena medie (MCT) contine lanturi de grasimi de lungime medie, numite trigliceride. Datorita duratei lor mai scurte, MCT-urile sunt usor digerate si multe beneficii pentru sanatate sunt legate de modul in care corpul tau proceseaza aceste grasimi.
Uleiul MCT este cel mai frecvent extras din ulei de nuca de cocos, deoarece mai mult de 50% din grasimea din uleiul de cocos provin de la MCT. Aceste grasimi se gasesc si in multe alte alimente, cum ar fi uleiul de palmier si produsele lactate.
Exista patru tipuri diferite de MCT, dintre care acidul caprilic si cel capric sunt utilizate cel mai frecvent pentru uleiul MCT. In unele cazuri, aceste tipuri specifice au beneficii unice.
Iata beneficii stiintifice care pot fi obtinute prin adaugarea uleiului MCT in dieta ta.
1. Promoveaza pierderea in greutate in mai multe moduri importante
Exista mai multe motive pentru care uleiul MCT poate fi benefic atunci cand incercati sa slabiti. Uleiul MCT sa dovedit a creste eliberarea a doi hormoni care promoveaza senzatia de plenitudine in organism: peptida YY si leptina. Poate fi chiar mai buna decat uleiul de cocos in pastrarea dvs. deplina. Un studiu a constatat ca persoanele care au luat doua linguri de ulei MCT ca parte a micului lor dejun au ajuns sa manance mai putina mancare la masa in comparatie cu cei care au luat ulei de nuca de cocos.
Acelasi studiu a descoperit, de asemenea, o crestere mai scazuta a trigliceridelor si a glucozei cu ulei MCT, care poate de asemenea influenta sentimentul de plenitudine. In plus, sa demonstrat ca uleiul MCT reduce semnificativ greutatea corporala si circumferinta taliei. Cercetatorii spun chiar ca ar putea ajuta la minimizarea obezitatii.
Uleiul MCT are aproximativ 10% mai putine calorii decat trigliceridele cu lant lung (LCT), care se gasesc in alimente precum uleiul de masline, nuci si avocado. Corpul tau proceseaza, de asemenea, MCT-urile in mod diferit, ceea ce te poate ajuta sa arzi calorii.
Corpul tau poate folosi ulei de MCT ca o sursa instantanee de energie, ceea ce face ca nu este necesar sa depozitezi grasimea in acest scop. Cu toate acestea, este important sa retineti ca organismul dvs. se poate adapta la aceasta schimbare dietetica, ducand doar la rezultate temporare.
MCT-urile pot fi transformate in cetone, care sunt produse din defalcarea grasimilor atunci cand aportul de carb este scazut. Daca urmariti o dieta ketogenica, care este foarte scazuta in carbohidrati, dar bogata in grasimi, atunci luati ulei de MCT va poate ajuta sa ramaneti in starea de ardere a grasimilor, cunoscuta sub numele de cetoza.
In cele din urma, mediul intestinal este foarte important atunci cand vine vorba de greutatea ta. Uleiul MCT poate contribui la optimizarea cresterii unor bacterii bune si la sprijinirea captuselii intestinale, care ar putea ajuta la scaderea in greutate.
2. Sursa instantanee a energiei care poate fi utilizata si pentru a va alimenta creierul
Uleiul MCT a fost numit un super combustibil, deoarece corpul dumneavoastra absoarbe MCT-urile mai rapid decat trigliceridele cu catena lunga (LCT), care contin mai multi atomi de carbon in lanturile lor de acid gras. Datorita duratei lor mai scurte de lant, MCT-urile se deplaseaza direct de la intestin catre ficat si nu necesita ruperea bilei ca grasimile cu lant lung.
In ficat, grasimile sunt defalcate pentru a fi folosite ca combustibil sau depozitate ca grasimi corporale. Deoarece MCT-urile intra cu usurinta in celule fara a fi defalcate, ele pot fi folosite ca sursa imediata de energie.
Cand sunteti pe o dieta ketogenica, MCT-urile pot fi, de asemenea, transformate in cetone in ficat. Aceste cetone pot trece prin bariera hemato-encefalica, facandu-le o sursa convenabila de energie pentru celulele creierului.
3. Reducerea acumularii de lactat la sportivi si utilizarea de grasimi pentru energie
Uleiul MCT a castigat popularitate printre sportivi.
In timpul exercitiilor fizice, cresterea nivelului de lactat poate influenta negativ performanta exercitiilor fizice. Interesant, MCT pot ajuta la reducerea acumularii de acid lactic. Un studiu a constatat ca sportivii care au luat 6 grame sau aproximativ 1,5 lingurite de MCT cu alimente inainte de ciclism au avut niveluri mai scazute de lactat si au fost mai usor de exercitiu, comparativ cu cei care au luat LCT.
Mai mult, studiul a constatat ca luarea uleiului MCT inainte de exercitiu va poate ajuta sa utilizati mai mult grasime in loc de carbohidrati pentru energie. Chiar daca MCT-urile pot creste arderea grasimilor in timpul exercitiilor fizice, rezultatele studiilor sunt amestecate pentru a determina daca uleiul MCT va poate ajuta sa va exercitati mai bine.
4. Ar putea ajuta la administrarea epilepsiei, a bolii Alzheimer si a autismului
Studiile au aratat ca uleiul MCT si o dieta ketogenica pot ajuta la gestionarea unor afectiuni precum epilepsia, boala Alzheimer si autism.
Epilepsie
In timp ce dieta ketogenica a castigat popularitate in randul persoanelor care doresc sa piarda in greutate, ea a fost introdusa pentru prima data ca o modalitate de gestionare a epilepsiei. Oamenii de stiinta au descoperit ca postul creste productia de cetone si ca acest lucru poate reduce frecventa crizelor epileptice. Deoarece MTC-urile pot fi transformate in cetone, acestea pot fi benefice in diminuarea epilepsiei. Cu toate acestea, tipul de MCT poate fi important. Un studiu cu persoane de testare a aratat ca acidul capric MCT a imbunatatit controlul convulsiilor mai bine decat un medicament antiepileptic pe scara larga.
Un alt studiu efectuat la sobolani a constatat ca aceleasi MCT au blocat receptorii din creier care provoaca convulsii, desi sunt necesare mai multe studii la om. In plus, este important sa retineti ca o dieta ketogenica nu este pentru toata lumea si poate fi o provocare pe termen lung. Daca aveti in vedere o dieta cu actiune ketogenica pentru a va ajuta sa va gestionati epilepsia, discutati mai intai cu medicul dumneavoastra sau cu specialistul in nutritie.
Alzheimer
Boala Alzheimer afecteaza capacitatea creierului de a utiliza zaharul. O dieta cetogenica MCT ofera o sursa alternativa de energie: cetone. Acest lucru permite celulelor creierului sa supravietuiasca mai bine. De asemenea, blocheaza un receptor din creier care cauzeaza pierderea memoriei. Un studiu a constatat ca o singura doza de MCT a imbunatatit cunoasterea pe termen scurt la 20 de persoane cu boala Alzheimer cu un anumit tip de gena, si anume APOE ⁴4-negativ. In timp ce factorii genetici joaca un rol, dovezile sugereaza ca 20-70 grame de MCT suplimentare care includ acidul caprilic sau capric pot imbunatati modest simptomele de Alzheimer usoara pana la moderata. In ansamblu, beneficiile uleiului MCT in boala Alzheimer sunt promitatoare, insa este nevoie de studii mai mari si mai mari.
Autism
Uleiul MCT poate ajuta, de asemenea, copiii cu autism. Un studiu a constatat imbunatatiri generale pozitive atunci cand a fost urmata o dieta ketogenica timp de 6 luni.
Un alt studiu a constatat ca adaugarea de MCT-uri la o dieta fara gluten si ketogenic a imbunatatit substantial comportamentele de autism pentru 6 din cei 15 copii implicati. Deoarece autismul este o conditie de spectru, acesta poate afecta oamenii in moduri diferite. Acest lucru inseamna ca adaugarea uleiului MCT in dieta copilului dvs. poate ajuta la diferite grade sau poate sa nu arate efecte pozitive. Sunt necesare mai multe cercetari aici. Daca aveti in vedere o dieta ketogenica care sa va ajute sa gestionati autismul copilului dvs., discutati mai intai cu medicul dumneavoastra sau cu specialistul in nutritie.
5. Contine acizi grasi puternici care lupta impotriva microbilor si a cresterii bacteriene
Sa demonstrat ca MCT-urile au efecte antimicrobiene si antifungice. Uleiul de cocos, care contine o cantitate mare de MCT, sa dovedit a reduce cresterea cu 25% a Candida albicans. Aceasta este o drojdie comuna care poate provoca afectiuni si diverse infectii ale pielii.
Un studiu cu tuburi de testare a aratat, de asemenea, ca uleiul de nuca de cocos a redus cresterea unei bacterii care provoaca boli, numita Clostridium difficile. Uleiul de cocos poate reduce microbii si cresterea bacteriilor datorita acidului caprilic, capric si acidului lauric in MCT. De asemenea, sa demonstrat ca si MCT-urile suprima cresterea cu pana la 50% a unei ciuperci infectioase raspandite in spitale.
Cu toate acestea, retineti ca majoritatea cercetarilor privind MCT-urile si suportul imun au fost efectuate prin studii pe tuburi sau pe animale. Sunt necesare studii de inalta calitate, inainte de a se putea formula concluzii mai puternice.
6. Poate reduce factorii de risc pentru bolile cardiace, cum ar fi greutatea si colesterolul
Boala cardiaca este o problema tot mai mare. Unii factori care va cresc riscul includ colesterolul ridicat, tensiunea arteriala, inflamatia, excesul de greutate si fumatul. Uleiul MCT a demonstrat ca sustine greutatea si pierderea de grasimi. Acest lucru poate contribui, la randul sau, la reducerea riscului de aparitie a bolilor de inima. Un studiu efectuat pe 24 de barbati supraponderali a constatat ca, luand ulei MCT combinat cu fitosteroli si ulei de seminte de in, timp de 29 de zile, colesterolul total a redus cu 12,5%. Cu toate acestea, in locul uleiului de masline, reducerea a fost de numai 4,7%.
Acelasi studiu a constatat si o mai buna reducere a colesterolului LDL sau "rau" atunci cand amestecul de ulei MCT a fost adaugat la dieta lor. Mai mult decat atat, uleiul MCT poate creste, de asemenea, productia de HDL protector pentru inima sau colesterol "bun". Poate chiar sa reduca semnificativ proteina C-reactiva (CRP), un marker inflamator care creste riscul bolilor de inima. Studiile suplimentare au aratat ca amestecurile pe baza de ulei MCT pot avea un efect pozitiv si asupra altor factori de risc ai bolilor cardiace.
7. Ajuta la controlul nivelurilor de zahar din sange si la sprijinirea managementului diabetului
Uleiul MCT poate avea, de asemenea, beneficii pentru cei cu diabet. Majoritatea persoanelor cu diabet zaharat de tip 2 sunt supraponderali sau obezi, ceea ce face ca diabetul sa devina mai greu de gestionat. Totusi, s-a aratat ca MCT-urile reduc depozitarea grasimilor si maresc arderea grasimilor.
Un studiu chinez mic de 40 de persoane cu diabet zaharat a constatat ca cei care au consumat zilnic ulei de MCT au avut reduceri semnificative ale greutatii corporale, circumferintei taliei si rezistentei la insulina, comparativ cu cei care luau ulei de porumb care contine LCT.
Un alt studiu a constatat ca, atunci cand 10 persoane cu diabet zaharat au fost injectate cu insulina, au avut nevoie de 30% mai putin zahar pentru a mentine valorile normale ale zaharului din sange atunci cand au consumat MCT-uri, comparativ cu LCT.
Cu toate acestea, acelasi studiu nu a gasit niciun efect al MCT asupra reducerii nivelelor de zahar din sange. Prin urmare, alti factori, cum ar fi momentul si cantitatea de alimente consumate, pot influenta efectele uleiului MCT.
PROSPECT MTC OIL
Mod administrare: Luati o lingura pe zi, pe stomacul gol sau conform indicatiilor de catre un profesionist calificat. Utilizati in gatit, coacere, pe salate sau in smoothie-uri. Nu este recomandat pentru prajit.
Compozitie
O portie ( masura a 15 ml) contine:
Proteine
|
0 g
|
Carbohidrati
|
0 g
|
Acizi Grasi MCT
|
14 g
|
|
|
Caprylic Acid
|
7-9 g
|
Capric Acid
|
4-6 g
|
|
|
ATENTIE: numai pentru adulti. Nu luati acest produs daca sunteti insarcinata sau alaptati, aveti o tulburare depresiva sau aveti sub 16 ani. Consultati-va furnizorul de asistenta medicala inainte de utilizare daca aveti dificultati de somn pe termen lung, aveti o afectiune sau daca luati medicamente pe baza de prescriptie medicala. A nu se lasa la indemana copiilor. Nu utilizati daca sigiliul este rupt. A se pastra intr-un loc racoros si uscat. Nu folositi un supliment alimentar ca inlocuitor al unei alimentatii variate si echilibrate! Acest supliment alimentar nu este destinat sa diagnosticheze, sa trateze, sa vindece sau sa previna vreo boala.