Beneficii MCT
- poate ajuta in pierderea greutatii,
- imbunatateste sanatatea inimii,
- ofera energie,
- imbunatateste sanatatea creierului,
- imbunatateste sanatatea intestinelor,
- proprietati antimicrobiene,
- imbunatateste pielea, unghiile si parul.
Ce este MCT?
Trigliceridele cu lant mediu (MCT) sunt un fel de acid gras care este prezent in mod natural in alimente, cum ar fi uleiul de nuca de cocos si sambure de palmier si laptele integral. MCT-urile sunt grasimi saturate cu un lant mai scurt de atomi de carbon. Se digera mai usor si mai rapid in comparatie cu alte grasimi si ofera energie cu usurinta. Uleiul MCT este un supliment foarte concentrat compus in intregime din MCT. Este incolor, inodor si fara aroma si este lichid la temperatura normala.
Exista patru soiuri de MCT.
1. Acid caproic (C6)
2. Acid caprilic (C8)
3. Acidul capric (C10)
4. Acid lauric (C12)
Indiferent de tipul de MCT, toate sunt utile pentru sanatatea generala, in special pentru cei care au dificultati in digerarea altor tipuri de grasimi. MCT este util in special pentru pacientii cu probleme de malabsorbtie si boli digestive, cum ar fi sindromul intestinului permeabil, boala Crohn sau infectiile vezicii biliare.
Uleiul de trigliceride cu lant mediu (MCT) ar putea fi folosit ca supliment alimentar pentru a obtine mai multe beneficii pentru sanatate. Datorita utilizarii si beneficiilor sale pe scara larga, MCT este un supliment alimentar popular folosit pentru a reduce greutatea, a creste rezistenta si a concentra concentrarea.
Beneficii MCT
Pierdere in greutate
Uleiul MCT poate reduce depunerea de grasime in organism si poate produce cetone. Prin urmare, este folosit in dietele ketogenice (keto), care utilizeaza cetoza pentru pierderea in greutate. Uleiul MCT ajuta la satietate si reduce aportul de calorii, scazand riscul de obezitate si ajutand la pierderea in greutate.
Imbunatateste sanatatea inimii
Se crede ca MCT-urile reduc colesterolul total din ficat si imbunatatesc nivelul lipidelor serice. Se observa ca reduce nivelul de lipoproteine cu densitate scazuta (colesterol rau) din organism, in timp ce creste nivelul de lipoproteine cu densitate mare (colesterol bun) din organism. Toti acesti factori imbunatatesc sanatatea inimii si reduc riscul bolilor cardiovasculare.
Ofera energie
S-a descoperit ca MCT-urile stimuleaza arderea grasimilor in timpul antrenamentelor, mai degraba decat sa foloseasca carbohidratii pentru energie, ceea ce poate imbunatati si performanta atletica. Studiile arata ca MCT-urile reduc acumularea nivelurilor de lactat, care altfel scad rezistenta si reduc performanta in timpul exercitiilor.
Imbunatateste sanatatea creierului
MCT-urile pot traversa bariera hemato-encefalica si pot furniza energie creierului. Studiile sugereaza ca MCT-urile au functii cognitive imbunatatite la pacientii cu Alzheimer. Un alt studiu sugereaza ca copiii cu tulburari de spectru autist au prezentat imbunatatiri comportamentale atunci cand li s-au administrat suplimente cu ulei MCT.
Imbunatateste sanatatea intestinelor
MCT-urile actioneaza ca probiotice in intestin, imbunatatesc digestia si absorbtia, cresc bacteriile bune si inhiba cresterea bacteriilor care provoaca diaree. Imbunatateste sanatatea generala a intestinului.
Proprietati antimicrobiene
Acidul lauric din uleiul MCT are proprietati antimicrobiene si antiinflamatorii si poate ameliora eficient bolile de piele, imbunatati sanatatea intestinului si reduce cresterea bacteriilor orale.
Imbunatateste pielea, unghiile si parul
Uleiul MCT face minuni asupra pielii, hidratand-o si reducand ridurile si vergeturile. De asemenea, uleiul promoveaza ameliorarea si reduce exfolierea pielii dupa arsurile solare. Uleiul MCT poate fi folosit ca balsam de buze, balsam de par si demachiant. Hidrateaza cuticulele unghiilor si minimizeaza infectiile fungice ale unghiilor.
Din ce este produs uleiul MCT?
Uleiul de cocos si uleiul de miez de palmier sunt supuse unui proces numit fractionare, in care continutul uleiului este separat si colectat in diferite recipiente. Triglicerida cu lant mediu (MCT) foarte concentrata este separata de ulei in timpul fractiei.
Uleiul MCT este produs frecvent din ulei de nuca de cocos, deoarece este in mod natural bogat in MCT, care contine pana la 54 la suta. Ambele uleiuri nu ofera aceleasi beneficii, deoarece uleiul MCT este o sursa pura (100%) de MCT cu o proportie mai mare de acid caprilic cu digerare rapida. Cu toate acestea, uleiul de nuca de cocos contine si alti acizi grasi, ceea ce face ca proportia de MCT din uleiul de cocos sa fie mai mica decat uleiul de MCT.
Care sunt efectele secundare ale uleiului MCT?
Desi uleiul de trigliceride cu lant mediu (MCT) este considerat benefic pentru organism, consumul in exces poate duce la anumite efecte secundare, cum ar fi:
• Uleiul MCT creste nivelul de lipoproteine cu densitate scazuta (colesterol rau) din organism si duce la boli cardiovasculare.
• Persoanele cu diabet necontrolat ar trebui sa evite sa aiba prea mult MCT, deoarece formarea de cetone poate provoca complicatii la acesti oameni.
• Suparari de stomac, care pot provoca:
o Dureri abdominale
o Greata
o Varsaturi
o Diaree
•Crestere in greutate
Unii oameni ar putea beneficia de a lua portii mici de ulei MCT, cum ar fi o lingura de o data sau de doua ori pe saptamana, dar evitati sa-l luati zilnic pentru a minimiza efectele negative. Ca si in orice caz, doza adecvata este esentiala. Unii oameni manipuleaza bine MCT-urile la doze mai mici si atunci cand sunt utilizate rar, cum ar fi de doua ori pe an. Efectele adverse severe apar in general dupa cateva zile de utilizare continua.
Prospect MCT
Ingrediente
Ulei MCT care contine acizi grasi cu lant mediu (derivati din ulei de palmier, ulei de miez de palmier si ulei de rapita).- 400 ml
Avertisment de siguranta
Suplimentele alimentare nu pot fi folosite ca substitut pentru o dieta variata. Amintiti-va ca doar un stil de viata sanatos si o dieta echilibrata pot asigura buna functionare a organismului si o stare buna. Nu depasiti cantitatea zilnica recomandata. Produsul nu poate fi utilizat de persoanele alergice la oricare dintre componentele sale. A nu se lasa la indemana copiilor mici. A se pastra uscat in recipiente bine inchise la temperatura camerei. Data limita de utilizare si numarul de lot se afla pe partea inferioara a ambalajului. Acest produs nu este destinat sa diagnosticheze, sa trateze, sa vindece sau sa previna vreo boala.
Mod de administrare: 1 doza de 3 ori
Valori nutritionale - 100g
Valoare energetica - 3700kJ / 900kcal
Grasime - 100g
- din care acizi grasi saturati - 99.9g
Carbohidrati- 0g
- din care zaharuri - 0g
Proteine - 0g
Sare - 0g
· Ingrediente active - 45ml
· caprylic acid - 25.5 g
· capric acid - 17g