Beneficii Lactoferina
- supliment alimentar de inalta calitate
- o proteina naturala care are un efect antibacterian foarte puternic
- are proprietati antioxidante
- sustine sistemul imunitar
- are un efect benefic asupra pielii, parului, unghiilor si asupra starii microflorei bacteriene intestinale.
- usor de administrat
Cateva beneficii, explicate
1. Absorbtia fierului
Ca membru al familiei transferinei de proteine care leaga fierul, lactoferina ajuta la absorbtia intestinala, absorbtia si livrarea fierului catre celule. In timpul sarcinii, suplimentarea cu lactoferina a fost propusa ca mijloc de crestere a nivelului de fier la femeile in care suplimentele de fier sunt slab tolerate, fara a creste riscul de potentiale efecte secundare ale suplimentarii cu doze mari de fier, cum ar fi avortul spontan. Un avantaj suplimentar al acestei abordari este ca infectiile vaginale pot fi, de asemenea, inhibate de lactoferina.
2. Proprietati antioxidante
Productia de radicali liberi sau stresul oxidativ a fost asociata cu fierul nelegat in sistem. Pe masura ce lactoferina se leaga si indeparteaza fierul liber, ea previne deteriorarea celulelor din cauza stresului oxidativ indus de fier.
3. Modularea imuna
• Adult:
Lactoferina poate influenta direct functia celulelor imune umane datorita prezentei mai multor receptori de lactoferina de-a lungul tractului intestinal. Poate creste activitatea celulelor imune innascute, cum ar fi celulele ucigase naturale, neutrofilele si macrofagele, avand, de asemenea, efecte asupra celulelor imune adaptative, cum ar fi celulele T si celulele B.
•Copil:
Ca componenta naturala a laptelui matern, efectele lactoferinei asupra microbiomului neonatal au fost cercetate pe scara larga, descoperirile sugerand un rol central in dezvoltarea intestinului si a sistemului imunitar. De fapt, dovezile sugereaza ca mamele copiilor prematuri pot sustine concentratii mai mari de lactoferina in colostru, comparativ cu mamele copiilor la termen. Buccigrossi si colab. au demonstrat rolul lactoferinei ca modulator cheie al dezvoltarii epiteliului intestinal. Aceasta promovare a celulelor care captusesc intestinul sugereaza un rol pentru lactoferina in crearea unui perete intestinal mai putin permeabil, ajutand jonctiunile stranse intestinale sa devina mai stranse. Atat lactoferina bovina, cat si cea umana au prezentat aceleasi efecte asupra intestinului in curs de dezvoltare. Acest lucru a fost confirmat de alte studii care sugereaza ca lactoferina bovina exercita mai multe dintre aceleasi efecte ca lactoferina umana atunci cand este adaugata in formulele pentru sugari. Pe langa sustinerea sistemului imunitar al sugarului, lactoferina regleaza cresterea osoasa in stadiile incipiente ale dezvoltarii fetale, promovand in acelasi timp cresterea tesutului cartilaginos prin stimularea osteocitelor si osteoblastelor imature.
4. Agent antiinflamator
Lactoferina este un agent antiinflamator eficient la om. Capacitatea sa de a sechestra fierul si astfel de a inhiba formarea radicalilor liberi joaca un rol major in atenuarea daunelor cauzate de excesele raspunsului inflamator. In timpul sarcinii, lactoferina reduce nivelul mediatorului inflamator IL-6, minimizand astfel inflamatia amniotica si fetala. In plus, inflamatia poate fi redusa ca o consecinta a interactiunii lactoferinei cu sistemul imunitar. De exemplu, in celulele infectate cu virusul Epstein-Barr (EBV), lactoferina a suprimat raspunsul inflamator indus de EBV prin interferarea cu activarea TLR2 si TLR9 (proteine care joaca un rol cheie in raspunsul imun innascut).
5. Anti-bacterian
Lactoferina are multe mecanisme prin care provoaca efecte antibacteriene in organism. Deoarece majoritatea bacteriilor necesita fier pentru a se dezvolta, lactoferina le poate impiedica functionarea, impiedicand aceste bacterii sa preia fier in organism. De fapt, infectiile bacteriene au fost inhibate cu succes atunci cand a fost administrata o combinatie de lactoferina si fier. In plus, lactoferina poate reduce simptomele toxicitatii lipopolizaharidelor bacteriene (LPS), reducand in acelasi timp si riscul de moarte celulara ca o consecinta a infectiei. In cele din urma, s-a constatat ca lactoferina poate inhiba metabolismul carbohidratilor bacterieni, restrangandu-le astfel sursa de energie si conducand la destabilizarea peretilor lor celulari, demonstrand un alt mecanism potential din spatele functiei sale antibacteriene.
6. Antiviral
Efectele antivirale ale lactoferinei pot fi atribuite capacitatii sale de a bloca virusii sa patrunda in celulele umane, fie prin legarea de virusul insusi, fie prin inchiderea receptorilor lor celulari. Lactoferina s-a dovedit a fi eficienta in oprirea raspandirii mai multor virusuri, inclusiv hepatita B si C, HPV si gripa. De fapt, in cazul virusului herpes, lactoferina bovina s-a dovedit a fi chiar mai eficienta decat lactoferina umana in inhibarea raspandirii acesteia.
Prospect Lactoferina
INGREDIENTE: Lactoferina; Vitamina C; Inulina – agent de volum; capsula de gelatina.
UTILIZARE RECOMANDATA: Luati 1 capsula pe zi. Nu trebuie depasita ratia zilnica recomandata.
ATENTIONARE: Produsul nu trebuie utilizat de catre copii, femeile insarcinate sau care alapteaza. Nu utilizati daca sunteti alergic la oricare dintre ingrediente. Suplimentele alimentare nu trebuie folosite ca substitut pentru o dieta variata. Mentinerea sanatatii necesita o alimentatie variata si un stil de viata sanatos.
DEPOZITARE: A se pastra la loc uscat si racoros, ferit de copiii mici. Protejati impotriva razelor directe ale soarelui.
PORTIE ZILNICA: 1 capsula.
GREUTATE NETA: 27 g
INFORMATII NUTRITIONALE:
INGREDIENTE ACTIVE
1 capsula
Lactoferina – 100 mg*
Vitamina C- 40 mg*
*Doza zilnica recomandata nu a fost stabilita.