Beneficii astaxantina si zeaxantina
- este un bun antioxidant
- benefic pentru piele
- ajuta sanatatea inimii si in durerile articulare
- poate imbunatati sanatatea creierului si cognitia
- benefic in reducerea riscului de boli oculare
- usor de administrat
1. CE ESTE ASTAXANTINA?
Astaxantina este un pigment carotenoid care apare la pastrav, microalge, drojdie si creveti, printre alte creaturi marine. Se gaseste cel mai frecvent in somonul din Pacific si este ceea ce da pestelui culoarea roz.
Un antioxidant, astaxantina se spune ca are multe beneficii pentru sanatate. A fost legata de o piele mai sanatoasa, rezistenta, sanatatea inimii si de dureri articulare.
Beneficiile astaxantinei
1. Antioxidant
Dupa cum probabil stiti, antioxidantii sunt buni pentru dvs. Proprietatile antioxidante ale astaxantinei ofera principala sursa a afirmatiilor de sanatate si a beneficiilor suplimentului.
A fost asociat cu imbunatatirea fluxului sanguin si cu reducerea stresului oxidativ la fumatori si persoanele supraponderale. Un studiu comparativ cu astaxantina si alti carotenoizi a aratat ca aceasta a afisat cea mai mare activitate antioxidanta impotriva radicalilor liberi.
2. Pielea
Astaxantina poate fi utilizata local pentru a promova pielea sanatoasa. Un studiu din 2012 a aratat ca combinarea dozelor topice si orale de astaxantina poate ajuta la netezirea ridurilor, la reducerea petelor de varsta si la mentinerea umiditatii pielii. Au existat rezultate pozitive atat la barbati, cat si la femei, dar sunt necesare mai multe studii pentru a confirma aceste constatari.
3. Supliment de exercitii
Au fost multe studii asupra modului in care astaxantina poate afecta rezistenta, precum si nivelul de oboseala dupa exercitii fizice. Studiile efectuate pe soareci arata ca poate stimula utilizarea de catre organism a acizilor grasi, care ajuta la rezistenta si minimizeaza deteriorarea muschilor si scheletului.
Pana acum, insa, inca lipsesc dovezile pentru efectele sale asupra exercitiului uman. Un studiu care a folosit subiecti umani nu a gasit niciun beneficiu pentru exercitii fizice de la suplimentele de astaxantina in legatura cu leziunile musculare.
4. Sanatatea inimii
Cercetatorii analizeaza, de asemenea, afirmatiile conform carora astaxantina poate aduce beneficii sanatatii inimii. Un studiu din 2006 a examinat efectele astaxantinei asupra sobolanilor cu hipertensiune arteriala (tensiune arteriala ridicata), iar rezultatele au indicat ca poate ajuta la imbunatatirea nivelului de elastina si a grosimii peretelui arterial.
Alte afirmatii includ ideea ca astaxantina poate ameliora bolile de inima si poate ajuta la scaderea colesterolului, dar inca nu exista dovezi suficiente pentru a sustine aceste utilizari.
5. Dureri articulare
Astaxantina poate avea, de asemenea, un viitor in ameliorarea durerilor articulare, inclusiv afectiuni precum artrita reumatoida, care afecteaza aproape unul din cinci americani si sindromul de tunel carpian. Cu toate acestea, pana acum rezultatele au fost mixte.
Unele studii arata ca astaxantina poate reduce inflamatia si simptomele durerii legate de artrita. Cu toate acestea, un studiu privind relatia dintre astaxantina si sindromul de tunel carpian nu a gasit nicio dovada care sa sustina afirmatia.
6. Fertilitatea masculina
Intr-un studiu din 2005, astaxantina a aratat rezultate pozitive pentru fertilitatea masculina. Pe parcursul a trei luni, studiul dublu-orb a examinat 30 de barbati diferiti care sufereau anterior de infertilitate.
Cercetatorii au observat imbunatatiri ale parametrilor spermatozoizilor, cum ar fi numarul si motilitatea, precum si fertilitatea imbunatatita in grupul care a primit o doza puternica de astaxantina. Deoarece acesta a fost un studiu la scara relativ mica, sunt necesare mai multe dovezi si cercetari pentru a sustine aceasta afirmatie.
2. Ce este Zeaxantina?
Zeaxantina este o molecula de carotenoid gasita in celulele ochilor tai. Are proprietati antioxidante puternice si este legat de mai multe beneficii pentru sanatate, cum ar fi reducerea riscului de degenerescenta maculara legata de varsta, glaucom si cataracta.
Proprietati antioxidante si antiinflamatorii ale ochiului
Antioxidantii protejeaza organismul de stresul oxidativ cauzat de molecule foarte reactive numite radicali liberi sau oxidanti. Acestea reduc nivelul de radicali liberi si inflamatia din organism.
Supraproductia de radicali liberi si inflamatia cronica in organism sunt asociate cu dezvoltarea bolilor, cum ar fi-
• degenerescenta maculara legata de varsta (AMD)
• dementa
In plus, s-a demonstrat ca expunerea la undele de lumina albastra creste productia de radicali liberi si stresul oxidativ in ochi si este o potentiala amenintare pentru sanatatea ochilor.
Cercetarile au aratat ca zeaxantina reduce stresul oxidativ si deteriorarea ochiului prin absorbtia luminii albastre, care la randul sau reduce inflamatia si riscul de boli oculare.
De fapt, straturile cele mai expuse la lumina ale ochiului contin aproximativ 75% zeaxantina, care absoarbe pana la 90% din lumina albastra pentru a proteja retina de deteriorarea indusa de lumina.
Risc redus de boli oculare
Multe studii demonstreaza ca zeaxantina joaca un rol important in sanatatea ochilor pe toata durata vietii. In special, este asociat cu un risc mai scazut de boli oculare legate de varsta, inclusiv AMD, cataracta si glaucom.
Aceste afectiuni oculare duc la distrugerea maculei ochiului - regiunea responsabila pentru vederea fina. Macula este, de asemenea, locul unde sunt depozitate carotenoizii zeaxantina si luteina.
Cataracta, glaucomul si retinopatia diabetica sunt toate afectiuni ale ochilor cauzate de deteriorarea nervilor din ochi din cauza nivelurilor ridicate prelungite de zahar din sange, ceea ce se poate intampla persoanelor cu diabet.
Proprietatile antioxidante ale zeaxantinei ajuta la minimizarea stresului oxidativ, reduc inflamatia ochilor si protejeaza macula de deteriorare. Zeaxantina joaca, de asemenea, un rol important in dezvoltarea ochilor in dezvoltarea fetusilor, precum si in vederea optima in timpul varstei adulte tinere.
O dieta bogata in zeaxantina si alti antioxidanti poate creste densitatea pigmentului macular si este asociata cu un risc mai scazut de afectiuni oculare.
Poate imbunatati sanatatea creierului si cognitia
Pe langa rolul sau in vedere, zeaxantina este prezenta in regiunile creierului asociate cu cognitia, coordonarea miscarilor si luarea deciziilor.
Au fost efectuate mai putine cercetari cu privire la beneficiile zeaxantinei pentru creier in comparatie cu beneficiile acesteia pentru ochi.
Cu toate acestea, studiile au aratat ca persoanele cu Alzheimer care au niveluri mai mari de zeaxantina au o rata mai mica a mortalitatii din cauza bolii. Alte studii sugereaza ca administrarea a 2 mg de zeaxantina zilnic poate sa nu imbunatateasca functia cognitiva la persoanele cu boala Alzheimer.
Nu este clar cum se leaga aceasta descoperire cu aportul alimentar de zeaxantina din alimente. Cercetatorii estimeaza ca aportul mediu zilnic de zeaxantina in Statele Unite este de 1,3 mg, dar ca poate ajunge pana la 25 mg in unele populatii din Pacificul de Sud.
Protectie UV si sanatatea pielii
Zeaxantina se gaseste in cantitati semnificative in pielea umana. Atat in ochi, cat si in piele, zeaxantina absoarbe undele nocive de lumina albastra si minimizeaza stresul oxidativ cauzat de radicalii liberi.
Multi factori influenteaza imbatranirea si sensibilitatile pielii, inclusiv deficientele nutritionale si radiatiile ultraviolete (UV) de la lumina soarelui.
Unele simptome ale imbatranirii pielii includ:
• uscaciune sau rugozitate
• riduri
• pierderea elasticitatii
• decolorare
Studiile indica faptul ca protectia UV impotriva zeaxantinei poate imbunatati semnele imbatranirii pielii. Oamenii au obtinut aceste beneficii atat prin consumul unei diete bogate in zeaxantina, cat si prin aplicarea cremei pentru piele care continea zeaxantina si alti antioxidanti.
Prospect astaxantina si zeaxantina
Ingrediente active
Astaxantina- 4 mg*
Zeaxantina- 4 mg*
*Doza zilnica recomandata nu e stabilita
Utilizare recomandata: Ca supliment alimentar, luati o capsula moale pe zi cu apa.
Alte ingrediente: ulei de floarea soarelui, gelatina, glicerina, lecitina de floarea soarelui, ceara de albine, ulei de sofran, apa purificata, amestec de tocoferoli.
ATENTIE: numai pentru adulti. Consultati-va furnizorul de asistenta medicala inainte de a utiliza acest produs sau orice produs daca sunteti gravida sau alaptati, luati medicamente sau aveti o afectiune medicala. A nu se lasa la indemana copiilor. Nu utilizati daca sigiliul este rupt. A se pastra intr-un loc racoros si uscat. Nu folositi un supliment alimentar ca inlocuitor al unei alimentatii variate si echilibrate! Acest supliment alimentar nu este destinat sa diagnosticheze, sa trateze, sa vindece sau sa previna vreo boala.