5-HTP 90 capsule
5-HTP: o solutie naturala pentru anxietate, stress si depresie, somn linistit, suprima pofta de mincare
Beneficii 5-HTP
• Ajuta la atenuarea anxietatii si stresului
• Scade depresia si stresul
• Creste natural nivelul de Serotonina
• Favorizeaza un somn sanatos si linistit
• Suprima pofta de mancare
• Diminueaza disconfortul provocat de durerile de cap si migrena
• Intareste inima, metabolismul si imunitatea
• Cresterea nivelului de serotonina va ajuta sa dormiti mai bine
• Ajuta la inducerea calmului
• Creste siguranta de sine
Ce este 5-HTP si din ce se obtine?
5-HTP este produs in mod natural in organism. Acesta poate fi, de asemenea gasit in diferite plante, inclusiv semințele de Griffonia Simplicifolia, un arbust din Africa de Vest, se poate gasi in extracte de suplimente alimentare capsule sau lichid.
5-HTP este un aminoacid care creste natural nivelul de serotonina al organismului, care ajuta la echilibru emotional, comportament, pofta de mancare si de somn.
5HTP importante in a utiliza un sistem de livrare controlat, 5-HTP elibereaza ingredientele sale puternice lent, pe o perioada de 12 ore, ceea ce permite ca acesta sa fie absorbit in fluxul de sânge mai eficient.
Ce beneficii are 5-HTP?
In timp ce studiile sunt inca in curs de desfasurare, cercetarile au aratat ca 5-HTP poate ajuta la imbunatațirea starii de spirit, in caz de stare de oboseala, va scapa de disconfortul provocat de durerile de cap, reduce anxietatea si stresul, sa promoveze somn sanatos si ajuta la controlul apetitului, care poate ajuta foarte mult cu pierderea in greutate si capacitatii de comunicare.
Cine are nevoie de 5 HTP?
Oricine cauta sa-si imbunatațeasca starea sa de spirit, comportamentul, pofta de mâncare (scade in greutate) sau somn pot beneficia de ele daca administreaza 5-HTP.
Are 5-HTP efecte secundare?
Exista un risc de simptome usoare cum ar fi greata de multe ori experimentata in primele cateva saptamani de administrare a 5-HTP.
Prospect 5-HTP
Portie: 1 capsula
Portii pe cutie: 90
Compozitie: 5-HTP (5-htp l-5-hidroxitriptofan)-50 Mg. (din extract de semințe de Griffonia)
Mod administrare: cate 1 capsula pe zi, preferabil pe stomacul gol, seara la culcare.
Contraindicatii 5-HTP: Daca sunteți gravida sau daca alaptati, consultați un cadru medical inainte de a utiliza acest produs. NU LASAȚI LA INDEMÂNA COPIILOR. Depozitați intr-un loc racoros, uscat. Nu folosiți acest produs daca sigiliul de siguranța de pe sticla este rupt.
Ce este 5-HTP?
5 HTP este o substanta ce se obtine dintr-o planta medicinala din Africa de Vest numita Griffonia Simplicifolia; mai exact, din pastaile de seminte ale acesteia.
5 HTP contine substanta activa 5-hydroxytriptan, foarte des utilizat ca un supliment alimentar pentru intarirea imunitatii si sanatatii mintale.
Suplimentul HTP 5 mai este administrat impotriva tulburarilor de somn, anxietate, depresie, migrene, tulburari hiperactvitate.
HTP 5 este o forma natural-chimica, care se gaseste in organism si este responsabil de cresterea in mod natural a nivelului de serotonina, "hormonul fericirii". Serotonina este un neurotransmitator care contribuie la emiterea semnalelor intre celulele nervoase.
5 HTP creeaza conditiile necesare pentru dezvoltarea neurotransmitatorului serotonina.
Cele mai importante functii ale serotoninei sunt: un somn adanc fara tulburari, scaderea poftei de mancare, reglarea temperaturii, in memorare si invatare, este responsabila de starea de spirit, comportamentul sexual.
De obicei, sportivii iau 5-HTP inainte de somn pentru a relaxa muschii.
5 HTP poate reface nivelul de serotonina si poate imbunatati starea generala.
Unele dintre cele mai importante beneficii ale 5 HTP sunt:
- Imbunatateste starea generala;
- Scade depresia;
- Scade anxietatea;
- Ajuta in insomnie;
- Benefic pentru a slabi;
- Sindromul premenstrual;
- Dureri cronice de cap;
- Migrene.
- Depresie endogenă
5-HTP si slabirea
S-a demonstrat ca 5 HTP poate fi administrat pentru a pierde in greutate, deoarece este un inhibator al apetitului.
5-HTP și Anxietate
Starea de spirit este intarita de precursorul chimic al 5-HTP-ului, seratonina, prin urmare acest supliment contribuie la scaderea anxietatii.
5-HTP in depresie
Datorita faptului ca 5HTP contine substanta chimica, serotonina, studiile arata ca suplimentul poate fi administrat pentru ameliorarea simptomelor de depresie sau chiar in ameliorarea acesteia.
5-HTP si tulburarile de somn
5HTP luat impreuna cu acidul aminobutiric gamma (GABA) va ajuta sa aveti un somn linistit si odihnitor.
5-HTP, Avertismente
Studiile arata ca orice persoana poate sa foloseasca acest supliment. Insa exista exceptii, cum ar fi: persoane cu boli de stomac, rinichi, sindromul Down, care este indicat sa se consulte cu medicul lor inainte de a administra 5HTP.
Copiii cu sindromul Down nu au voie sa administreze 5 HTP, deoarece el poate provoca convulsii.
Nu luati 5-HTP daca sunteti alergic la el.
5-HTP in timpul sarcinii
Daca sunteti insarcinata sau planificati conceperea unui copil, trebuie sa informati medicul dumneavoastra inainte de administrarea 5-HTP. De asemenea, trebuie sa-i spuneti medicului daca alaptati sau urmeaza sa alaptati. In general, acest medicament nu este recomandat in timpul sarcinii sau mamelor care alapteaza.
Reactii adverse 5-HTP
Cele mai frecvente reactii adverse sunt: diaree, arsuri la stomac, greata, voma, balonare, disconfort gastric sau durere, scaderea sau lipsa poftei de mancare.
Urticaria; umflarea fetei, limbii, buzelor sau a gatului; dificultati de respiratie - sunt simptomele unei reactii alergice. Daca depistati oricare din aceste semne, solicitati ajutor medical de urgenta.
Efecte secundare grave 5-HTP
Unul dintre aceste efecte secundare este Sindromul eozinofilie-mialgie. El se manifesta prin dureri severe musculare, probleme de respiratie, balonare, crampe. Aceasta afectiune poate tine mai multe luni, insa se produce foarte rar.
Un alt efect este eozinofilia asimptomatica, o boala de sange in care limitele normale de celule albe depasesc un anumit prag in sange. De obicei, aceaste tulburari nu prezinta nici un simptom, de aceea ele pot fi identificate doar prin analize de laborator.
Interactiuni 5-HTP
Dupa cum stiti, 5HTP contribuie la cresterea in mod natural al nivelului de serotonina, de aceea trebuie sa fiti atenti in cazul in care luati si alte medicamente responsabile de cresterea nivelului de serotonina (de exemplu: Prozac) sau medicamente antidepresive (triciclice sau inhibitori ai monoaminooxidazei), deoarece 5HTP diminueaza eficienta medicamentelor respective si creste riscul de reactii adverse.
5HTP in interactiune cu aceste medicamente:
Marplan (isocarboxazid)
ZYVOX (linezolid)
Albastru de metilen
Nardil (fenelzină)
Parnate (tranilcipromină)
poate conduce la urmari grave.
Daca luati oricare din medicamentele urmatoare: selectivi inhibitori ai recaptării serotoninei, antidepresive triciclice, medicamente migrena numite "cornul secarei", droguri ilicite (cum ar fi cocaina diethyamide și lisergic de acid), suplimente din plante și naturiste, medicamente pentru boala Parkinson ca Lososyn (carbidopa), Zelapar, Eldepryl, EMSAM (selegilina), și Azilect (rasagilina), consultati medicul inainte sa administrati 5HTP.
Daca luati 5HTP in acelasi timp cu cabidopa, medicament utilizat pentru minimizarea bolii Parkinson, aceasta combinatie poate duce la intarirea pielii asemanatoare cu sclerodermia (se traduce „piele groasa”, dar boala este severa atunci cand afecteaza organele interne, ingrosand tesuturile pulmonare, ale inimii, rinichilor, tractului intestinal, muschilor si articulatiilor).
Atentie! Alcoolul si 5-HTP-ul nu trebuie luate impreuna. Daca ati consumat alcool, puteti administra 5HTP numai dupa 6 ore.
5-HTP Prospect, Dozare si Administrare
In cazul depresiei, doza zilnica recomandata este intre 150 mg - 300 mg.
In cazul sindromului de fibromialgie primar, doza recomandata este 100 mg, de 3 ori pe zi timp de o luna.
In cazul dietei, doza recomandata initial este 50 mg, de 3 ori pe zi. Aceasta doza poate fi crescuta cu cate 100 mg in fiecare zi, timp de 5 zile, deoarece scaderea poftei de mancare apare dupa o doza de 600 mg - 900 mg pe zi.
In cazul altor utilizari, urmati instructiile producatorului sau intrebati medicul dumneavoastra. Excesele de serotonina in circulatia periferica pot produce boli cardiovasculare si alte reactii secundare, de aceea nu abuzati de acest supliment.
5-HTP folosit in dieta, de asemenea ar putea duce la cresterea "hormonului fericirii" in circulatia periferica.
Supradozaj 5-HTP
In cazul in care ati luat o doza mai mare sau simtiti un disconfort, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
5-HTP neadmistrat la timp
Daca o persoana a uitat sa ia 5-HTP la o ora anumita, nu e nici o problema, puteti administra doza chiar acum.
Iar daca doza pierduta se apropie de timpul urmatoarei doze, atunci nu administrati ambele doze, ci una singura.
Nu incercati sa dublati doza pentru a compensa doza uitata.
Deficienta serotoninei
Stresul si varsta sunt principalii factori care scad productia de serotonina in organism. Simptomele unui nivel scazut al "hormonului fericirii" sunt: insomnia, anxietatea, starea depresiva, depresiv si diminuarea calitatii vietii, tulburari.
Depresia este cauzata de nivelul scazut al "hormonului fericirii".
Surse de 5-HTP
- Griffonia Simplicifolia
Griffonia Simplicifolia este principala sursa naturala de 5-HTP. Ea este un arbust mic, intalnita sub denumirea de Bandeiraea Simplicifolia si zonele din care provine sunt: Coasta de Fildes, Liberia, Africa de Vest, Ghana, Togo si Nigeria.
5-HTP se gaseste din ambundenta in griffonia. In revista "Analiza fitochimica" apare un studiu care arata ca in semintele de griffonia se gasesc 21% de 5-HTP. Un alt studiu din "Neuroendocrinology Letters" 2010 realizat pe cuplurile cu probleme a demonstrat ca administrarea de griffonia a scazut stresul si a crescut nivelul de seratonina.
- Mucuna Pruriens
Mucuna Pruriens este o planta tropicala cunoscuta sub numele de velvetbeans, juckbohne sau cowhage, fiind de asemenea o sursa naturala de 5-HTP. Aceasta planta are in compozitie numeroase substante psihoactive, printre care se numara si: serotonina, bufotenina, nicotina si dimetiltriptamina. Unii compusi au efect halucinogen. Frunzele ei sunt intrebuintate de fumatori, iar semintele sunt uscate si folosite la preparea unui inlocuitor de cafea numit Nescafé. Datorita numerosilor compusi care actioneaza asupra sistemului nervos si a posibilelor urmari, Mucuna trebuie admistrata cu prudenta. Daca doriti sa cresteti nivelul de 5-HTP cu ajutorul acestui supliment Mucuna, consultati-va cu medicul dumneavoastra inainte de administrare.
- Triptofan
Triptofanul se gaseste atat in compozitia plantelor, cat si in animale ca un aminoacid. Corpul nu produce in mod natural triptofanul, care este un aminoacid esential, de aceea trebuie sa-l luam din alimentatie.
Sinteza de catre celulele vii a 5-HTP-ului la nivelul creierului:
Triptofanul este aditionat in 5-HTP cu ajutorul unei enzime, enzima triptofan hidroxilaza.
5-HTP-ul, in continuare, este decarboxilat in 5-HT, serotonina, prin intermediul enzimei aromatice. Mai departe, serotonina, "hormonul fericirii", se converteste in celule pinealocite din epifiza, mai apoi in melatonina.