Beneficii Vitamina A:
- Vitamina A este esentiala pentru sanatatea ochilor
- Ajuta la echilibrarea nivelului de zahar din sange
- Mentine dantura sanatoasa
- Ajuta la formarea structurii scheletice si ale tesuturilor moi
Ce este Vitamina A?
Vitamina A a fost prima data „descoperita“ în 1913, cand oamenii de stiinta au considerat ca ar putea minimiza orbirea de noapte. Apoi, în 1932 sa stabilit ca beta-carotenul, de asemenea, cunoscut sub numele de pro-vitamina A, a fost precursorul vitaminei A. Cand consumam beta-caroten, vitamina A este produsa in mod natural de enzimele din tractul digestiv care digera beta-caroten. Vitamina A este liposolubila, este apoi stocata in ficat, unde poate ramane pentru perioade lungi de timp.
Vitamina A gasita in produsele alimentare care provin de la animale este numita preformata Vitamina A. Aceasta este absorbita sub forma de retinol, una dintre cele mai utilizabile forme (active) de vitamina A. Sursele se gasesc in ficat, lapte integral, si in unele produse alimentare fortificate. Retinolul poate fi facut din acidul retinal si retinoic (alte forme active de vitamina A) in organism. Vitamina A se produce în mod natural în produsele de origine animala, cum ar fi ficatul, rinichii, unt, galbenusuri de ou, lapte integral si lapte degresat fortificat.
Vitamina A, care se gaseste in fructe si legume colorate, se numeste provitamina A carotenoidelor. Acestea pot fi facute în retinol în organism. Provitamina comuna A carotenoide gasite în produsele alimentare care provin de la plante sunt beta-caroten, alfa-caroten si beta-criptoxantina. Printre acestea, beta-caroten se face cel mai eficient in retinol. Alfa-carotenul si beta-criptoxantina sunt, de asemenea, transformate în vitamina A, dar numai pe jumatate la fel de eficiente ca beta-carotenul. Beta-carotenul este un antioxidant. Antioxidantii protejeaza celulele de la daune cauzate de substante instabile numite radicali liberi. Radicalii liberi sunt considerati a contribui la anumite boli cronice si sa joace un rol în procesele degenerative observate in imbatranire. Sursele de beta-caroten sunt morcovi, dovleac, cartofi dulci, dovleacul, pepene galben, grapefruit roz, caise, broccoli, spanac, cele mai multe legume cu frunze. Cu cat este mai intensa culoarea unui fruct sau leguma, cu atat mai mare continutul de beta-caroten va fi. Aceste surse vegetale de beta-caroten sunt lipsite de grasimi si colesterol.
Ce face Vitamina A?
Vitamina A ajuta la formarea si mentinerea sanatatii dintilor, ale tesuturilor moi sau ale scheletului, mucoaselor, functia imuna, echilibrul de zahar din sange si piele. Este, de asemenea, cunoscut sub numele de retinol, deoarece produce pigmenti din retina ochiului. Vitamina A promoveaza o vedere buna, mai ales în lumina scazuta. Acesta poate fi, de asemenea, nevoie pentru reproducere si alaptare.
Cine are nevoie sa ia vitamina A si care sunt simptomele de deficit ale Vitaminei A?
Orbirea pe timp de noapte este una dintre primele semne de deficit de vitamina A. În Egiptul antic, era cunoscut faptul ca consumul de ficat, care mai tarziu sa dovedit a fi o sursa bogata de vitamina, ar putea ameliora orbirea de noapte. Deficit de vitamina A contribuie la orbire prin a face corneei foarte uscata si deteriorarea retinei si corneei.
Deficitul de vitamina A diminueaza capacitatea de a lupta împotriva infectiilor. În tarile în care un astfel de deficit este comun si programele de imunizare sunt limitate, milioane de copii mor în fiecare an din cauza unor complicatii de boli infectioase, cum ar fi rujeola. In vitamina-A indivizii cu deficit, celulele mucoasei plamanilor îsi pierd capacitatea de a elimina boala cauzatoare de microorganisme. Acest lucru poate contribui la pneumonie asociata cu deficit de vitamina A.
Exista un interes crescut în forme incipiente de deficit de vitamina A, descris ca nivelurile scazute de depozitare de vitamina A, care nu provoaca simptome de deficienta evidente. Acest grad usor de deficit de vitamina A poate creste riscul copiilor de a dezvolta infectii respiratorii si diareice, scad rata de crestere, dezvoltarea osoasa lenta si scad probabilitatea de supravietuire la boli grave.
Prospect Vitamina A
Portia: 1 gelula
Portii per container: 100
Cantitate per capsula:
• Vitamina A (din ulei de ficat de cod) 10.000 UI - 200% DZR
Alte ingrediente: ulei de soia, gelatina, glicerina, apa.
Informatii alergeni: Contine peste (Gadus, rechin) si ingrediente de soia. Nu contine lapte, ou, crustacee, nuci, grau, coloranti artificiali, arome sau conservanti.
Acest produs nu este derivat din specii pe cale de disparitie.
Mod administrare: Ia (1) capsula gelatinoasa pe zi, de preferinta dupa masa, cu un pahar cu apa.
Atentie: Nu luati acest produs daca sunteti alergic la fructe de mare. Daca sunteti gravida sau alaptati sau ati putea ramane gravida, nu utilizati un supliment de vitamina A, utilizati beta-caroten ca inlocuitor si sa consultati medicul inainte de a folosi acest produs. A nu se lasa la îndemana copiilor. Depozitati într-un loc racoros si uscat. Nu folositi acest produs daca sigiliul de siguranta de pe sticla este rupt.