Beneficii ale propolisului- acesta joaca un rol pozitiv in-
- acnee,
- infectii bacteriene,
- arsuri,
- raceli,
- diabet,
- inflamatie,
- herpes
Propolisul este o substanta rasinoasa pe care albinele o produc din materialele colectate din mugurii copacilor. Bogat in flavonoide, o clasa de antioxidanti, propolisul are o istorie lunga de utilizare ca tratament natural pentru o serie de probleme de sanatate. Cercetarile arata ca propolisul are multe proprietati de ameliorare, inclusiv calitati antimicrobiene, antifungice, antivirale, antiinflamatorii si antitumorale.
Gasit in cantitati mici in miere, propolisul este disponibil pe scara larga sub forma de supliment. Propolisul este folosit si ca ingredient in anumite medicamente aplicate direct pe piele, cum ar fi unguentele si cremele. In plus, propolisul se gaseste uneori in spray-urile nazale si spray-urile pentru gat, precum si in apa de gura si pasta de dinti.
Beneficii pentru sanatate
Desi putine studii clinice au testat efectele propolisului asupra sanatatii, exista unele dovezi ca propolisul poate oferi anumite beneficii. Iata o privire asupra mai multor constatari cheie din studiile disponibile:
Ameliorator pentru herpes
Cercetarile preliminare sugereaza ca aplicarea locala a propolisului poate ajuta la diminuarea herpesului bucal. Intr-un studiu publicat in Phytotherapy Research in 2010, de exemplu, oamenii de stiinta au descoperit ca extractele de propolis au efecte de minimizare a virusului care pot ajuta la eliminarea virusului herpes simplex tip 1, virusul care provoaca herpes labial.
Pentru herpes genital
Aplicarea unui unguent pe baza de propolis poate ajuta la diminuarea ranilor legate de herpesul genital, potrivit unui studiu publicat in Phytomedicine. Pentru studiul de 10 zile, 90 de barbati si femei cu herpes genital au folosit un unguent care contine flavonoide provenite din propolis, un unguent care contine aciclovir (un medicament folosit pentru a reduce durerea si pentru a accelera ameliorarea ranilor asociate herpesului) sau un unguent placebo.
Pana la sfarsitul studiului, 24 din cei 30 de participanti din grupul cu propolis s-au vindecat (comparativ cu 14 din 30 din grupul cu aciclovir si 12 din 30 din grupul placebo). Avand in vedere aceasta constatare, autorii studiului au concluzionat ca un unguent care contine flavonoide provenite din propolis poate fi mai eficient decat unguentele cu aciclovir si placebo in ameliorarea ranilor legate de herpesul genital.
Pentru arsuri
Propolisul poate promova ameliorarea arsurilor minore, potrivit unui studiu al Journal of Alternative and Complementary Medicine. Pentru studiu, cercetatorii au comparat efectele unei creme de piele pe baza de propolis cu cele ale sulfadiazinei de argint, un medicament utilizat in mod obisnuit in ameliorarea arsurilor de gradul doi si trei, la pacientii cu arsuri de gradul doi.
Rezultatele studiului au aratat ca propolisul si sulfadiazina de argint au fost la fel de eficiente in minimizarea arsurilor. In plus, propolisul pare sa ofere beneficii antiinflamatorii mai mari decat sulfadiazina de argint.
Tulburari gastrointestinale
Componentele din propolis, inclusiv esterul fenetilic al acidului cafeic (CAPE), artepillina C, kaempferol si galanginul, s-au dovedit a elimina in mod eficient agentii patogeni, inclusiv H. pylori. Cercetarea, cu toate acestea, se limiteaza la studii pe animale si culturi celulare.
Controlul cavitatii
Propolisul poate ajuta la diminuarea cariilor, arata un studiu din Biological & Pharmaceutical Bulletin. In cercetarile de laborator, oamenii de stiinta au descoperit ca compusii gasiti in propolis au ajutat la inhibarea cresterii Streptococcus mutans, o bacterie orala despre care se stie ca contribuie la dezvoltarea cariilor. Studiul sugereaza ca propolisul poate ajuta, de asemenea, sa impiedice lipirea Streptococcus mutans de dinti.
Managementul diabetului
Descoperirile cercetarilor pe animale indica faptul ca propolisul poate ajuta la minimizarea diabetului. Intr-un studiu din 2005 publicat in Pharmacological Research, de exemplu, testele pe sobolani diabetici au aratat ca tratamentul cu propolis a ajutat la scaderea nivelului de zahar din sange si la reducerea colesterolului. Aceste rezultate nu au fost insa replicate in studiile pe oameni.
Efecte secundare posibile
Nu utilizati propolis daca aveti astm bronsic sau sunteti alergic la produse secundare ale albinelor (inclusiv miere), conifere, plopi, balsam de Peru si salicilati. Propolisul poate incetini coagularea sangelui si poate creste riscul de sangerare la persoanele cu tulburari de sangerare sau in timpul interventiilor chirurgicale.
Alte intrebari
Este propolisul la fel cu ceara de albine?
Albinele fac propolis din ceara de albine, saliva si materiale vegetale adunate. In stup, propolisul este folosit ca adeziv pentru a inchide golurile mici, in timp ce ceara de albine este folosita pentru a umple gaurile mai mari. In timp ce propolisul este facut din ceara de albine, ele nu sunt la fel.
Propolisul se gaseste in miere?
O cantitate mica de propolis poate fi gasita in anumite tipuri de miere. Deoarece caldura poate distruge calitatile propolisului, ramaneti la mierea cruda, care este nefiltrata si nepasteurizata.
Prospect propolis
Informatii nutritionale
|
Portie de servire- 1 capsula vegetala
|
|
Cantiate/caps
|
% DZR
|
Propolis din miere 5:1 Extract Pudra
|
300 mg
|
*
|
* Doza zilnica recomandata nu a fost stabilita
|
Utilizare recomandata- Luati 1 capsula pe zi.
Alte ingrediente
Hipromeloza (capsula de celuloza), celuloza microcristalina, acid stearic (sursa vegetala), stearat de magneziu (sursa vegetala) si dioxid de siliciu. Nu este fabricat cu ingrediente drojdie, grau, gluten, soia, lapte, oua, peste, crustacee sau nuci. Produs intr-o unitate GMP care proceseaza alte ingrediente care contin acesti alergeni.
Avertizari
Atentie: numai pentru adulti. Persoanele care sunt alergice la albine, produse apicole sau polen de albine nu ar trebui sa ia acest produs. Nu este recomandat femeilor insarcinate sau care alapteaza. Consultati un medic daca luati medicamente sau aveti o afectiune medicala. A nu se lasa la indemana copiilor. In acest produs pot aparea variatii naturale de culoare. A se pastra la loc racoros si uscat dupa deschidere.