Beneficii Oregano Oil
- antiseptic general, antiseptic pulmonar, mucolitic si expectorant
- elimina impuritatile bronsice
- antiinflamator si stimulant
- vasodilatator
- detoxifiant puternic
- ajuta la minimizarea problemelor usoare ale stomacului
- intareste sistemul imunitar
- creste flexibilitatea articulatiilor si a muschilor
Gama de uleiuri esentiale de oregano este recunoscuta pe scara larga pentru activitatea lor antimicrobiana, precum si pentru proprietatile lor antivirale si antifungice. Cu toate acestea, investigatiile recente au demonstrat ca acesti compusi sunt, de asemenea, agenti puternici antioxidanti, antiinflamatori si antidiabetici. Aceste proprietati ale uleiurilor esentiale de oregano prezinta un interes potential pentru industria alimentara, cosmetica si farmaceutica. Scopul acestui manuscris este de a revizui cele mai recente dovezi cu privire la uleiurile esentiale de oregano si efectele benefice ale acestora asupra sanatatii.
Conform Dictionarului Enciclopedic al Polimerilor, uleiurile esentiale (EO) sunt „uleiuri volatile sau esente derivate din vegetatie si caracterizate prin mirosuri distinctive si o masura substantiala de rezistenta la hidroliza”. In general, EO sunt amestecuri complexe de compusi volatili care sunt prezenti in plantele aromatice. Acesti compusi pot fi izolati din parti anatomice distincte ale plantelor, in principal prin distilare si presare. Componentele principale din EO sunt terpenele, dar aldehidele, alcoolii si esterii sunt prezenti si ca componente minore. EO sunt sintetizate de plante pentru a se proteja de daunatori si microorganisme, pentru a atrage insecte polenizatoare si pentru procesele de semnalizare, dar studii recente au demonstrat ca EO ar putea avea efecte benefice asupra sanatatii umane.
O mare varietate de plante sunt cunoscute si apreciate pentru continutul lor de EO. Speciile de oregano sunt printre cele mai utilizate. Oregano este numele folosit pentru a se referi la o mare varietate de plante care impartasesc o anumita aroma si miros. Cel putin 61 de specii si 17 genuri apartinand a sase familii botanice diferite sunt cunoscute sub numele de oregano. Verbenaceae si Lamiaceae sunt cele mai evidente familii datorita importantei lor economice. In cadrul familiei Lamiaceae se afla plantele apartinand genurilor Origanum si Hedeoma; in timp ce genurile Lippia si Lantana apartin familiei Verbenaceae. Celelalte familii sunt Rubiaceae, Apiaceae si Asteraceae. Hedeoma patens, Lippia graveolens, Lippia palmeri, Lippia alba, Origanum dictamnus, Origanum hirtum, Origanum onites, Origanum vulgare sunt cateva exemple de specii de oregano care produc EO.
Uleiuri esentiale-Compozitia speciilor de oregano
Compozitia EOO a fost studiata pe larg. EOO sunt amestecuri foarte complexe de compusi, in care constituentii principali sunt terpeni, in general mono- si sesquiterpeni. Principalele terpene identificate in diferitele specii de oregano sunt carvacrol, timol, γ-terpinen si p-cimen; in timp ce terpinen-4-ol, linalool, β-mircen, trans-sabinen hidrat si β-cariofilen sunt de asemenea prezente. Proportia acestor componente si a altor componente din EOO in cadrul aceleiasi specii defineste chimiotipul. In general, chimiotipul este numit dupa componenta majora a EO, de exemplu, carvacrol, timol, β-citronelol, 1,8-cineol etc. De exemplu, Lukas si colab. a definit trei chimiotipuri de O. vulgare in functie de proportia compusilor cimilici, compusilor sabinilici si acetat de linalol / linalil in extracte din 502 plante individuale din 17 tari si 51 de populatii. Pe de alta parte, González-Fuentes si colab. au raportat doua chimiotipuri de L. graveolens colectate din doua regiuni diferite. Acesti autori au gasit un chimiotip bogat in carvacrol si timol (tip salbatic), in timp ce celalalt (un tip cultivat) a prezentat un continut mai mic de terpene.
Activitati biologice ale uleiurilor esentiale din speciile de oregano
Au fost efectuate mai multe studii pentru a determina si a evalua proprietatile biologice ale EOO. Majoritatea studiilor se concentreaza pe activitatea antimicrobiana, cum ar fi antifungic, bactericid si antiviral; cu toate acestea, recent, alte proprietati ale acestor compusi au ajuns in atentia oamenilor de stiinta. In acest context, urmatoarea sectiune a acestei revizuiri va fi axata pe mentionarea studiilor actuale despre bioactivitatile EOO, si anume antioxidante, antiproliferative si antiinflamatoare, printre altele.
Efect antimicrobian al uleiurilor esentiale de oregano
EO-urile din ierburi si condimente au fost studiate pe larg datorita proprietatilor lor anti-patogene. Au fost efectuate numeroase cercetari in vitro si in vivo pentru a evalua potentialele activitati antibacteriene, antivirale si antifungice ale EO. Acest tip de studii au o mare importanta datorita aparitiei tulpinilor rezistente la antibiotice, cresterii populatiei cu imunitate mai mica si incidentei crescute a infectiilor asociate biofilmului rezistent la medicamente. Aceste studii s-au concentrat atat pe individ, cat si pe o combinatie de EO sau prin extragerea prin mai multe metode EO din diferite plante si condimente. Diferite specii de oregano se numara printre cele mai studiate ierburi si au fost utilizate compozitii diferite in EO in acest scop, cu toate acestea, compusii cei mai comuni gasiti in oregano sunt timolul si carvacrolul.
Dezvoltarea alternativelor non-antibiotice pentru tratarea infectiilor cauzate de microbii multirezistenti (MDR) reprezinta una dintre prioritatile de varf in domeniul sanatatii si al comunitatii, in special in ingrijirea ameliorarii infectiilor plagilor asociate traumei. Aici, investigam eficacitatea uleiului de oregano impotriva bacteriilor patogene, inclusiv a izolatelor MDR din victimele de lupta in vitro si intr-un model de arsura la soarece. Uleiul de oregano a prezentat o activitate anti-bacteriana semnificativa impotriva a 11 izolate clinice MDR, inclusiv patru Acinetobacter baumannii, trei Pseudomonas aeruginosa si patru Staphylococcus aureus rezistente la meticilina (MRSA) obtinute din victime de lupta si doua tulpini luminescente de PA01 si MRSA USA300, cu un MIC variind de la 0,08 mg / ml la 0,64 mg / ml. De asemenea, uleiul de oregano a eradicat in mod eficient biofilmele formate din fiecare dintre cei 13 agenti patogeni de mai sus la MIC similare. Microscopia electronica cu transmisie (TEM) si microscopia electronica cu scanare (SEM) au relevat ca uleiul de oregano a deteriorat celulele bacteriene si a modificat morfologia biofilmelor lor. Desi inactiveaza eficient bacteriile, nu au existat dovezi ale dezvoltarii rezistentei dupa pana la 20 de treceri consecutive de tulpini bacteriene reprezentative in prezenta dozelor subletale de ulei de oregano. Studiul in vivo utilizand ranile arse de gradul III infectate cu PA01 sau USA300 a demonstrat ca uleiul de oregano, aplicat local 24 ore dupa inocularea bacteriana, a redus suficient incarcatura bacteriana in rani cu 3 log10 in 1 ora, masurata prin reducerea drastica a bacteriilor bioluminescenta. Aceasta activitate bactericida a uleiului de oregano a coincis fara efecte secundare semnificative asupra pielii histologic sau genotoxicitate dupa trei aplicatii topice de ulei de oregano la 10 mg / ml timp de trei zile consecutive. Ancheta sugereaza potentialul uleiului de oregano ca alternativa la antibiotice pentru tratamentul infectiilor asociate ranilor, indiferent de susceptibilitatea la antibiotice.
Uleiurile esentiale (EO) sunt un amestec de constituenti volatili produsi de plante / plante aromatice. Exista aproximativ 3.000 de EO-uri bine recunoscute, dintre care 300 sunt in general recunoscute ca fiind sigure (GRAS) pentru oameni de catre Administratia SUA pentru Alimente si Medicamente (FDA SUA) si au aplicatii largi in conservarea alimentelor, aditivi si favoruri, parfumuri, cosmetice industrii, solutii antiseptice orale, paste de dinti, produse de curatat si odorizante de aer de secole. Aceste produse naturale prezinta un interes deosebit ca agenti antimicrobieni „verzi” datorita costului redus, biocompatibilitatii, proprietatilor potentiale ale antibiofilmului si prietenoase cu celulele eucariote si mediul inconjurator. Dintre aceste EO sigure, s-a dovedit ca uleiul de oregano are o varietate de activitati precum antioxidant, antiinflamator, anti-fungic si antialergic. Efectul sau antimicrobian a fost demonstrat in cultura de celule in vitro, studii de sisteme alimentare si infectii sistemice in vivo. In studiul de fata, investigam eficacitatea uleiului de oregano in inactivarea bacteriilor MDR izolate din victime de lupta in vitro si tulpini bioluminescente de P. aeruginosa (PA01) si MRSA (USA300) in ranile arse la soarece. Studiul nostru a aratat ca uleiul de oregano a inactivat in mod eficient diverse bacterii patogene si biofilmele lor, indiferent de sensibilitatea lor la antibiotice. Studiul este prima incercare in vivo privind utilizarea uleiului de oregano pentru tratamentul ranilor arse infectate cu bacterii MDR importante din punct de vedere clinic.
Stiati ca…?
- Din frunzele plantei este extras uleiul de Oregano care contine carvacrol, timol, borneol, flavonoide, acid rozmarinic, terpenoizi, steroli, vitamina A si C, compusi cheie cu rol antiviral, antibacterian, antifungic si antiparazitar.
- Uleiul de Oregano poate fi folosit in mod eficient in caz de raceala si dureri de gat. Acidul rozmarinic din componenta uleiului de Oregano are un efect antiinflamator cu rol inhibitor al enzimei ciclooxigenaza 2, similar cu cel al ibuprofenului, aspirinei si naproxenului.
- Timolul si carvacrolul sunt doua substante active cu rol in fluidizarea mucusului din plamani si eliminarea spasmelor bronhiale. Ele au rol si in tulburari digestive, prin calmare gastrica, ajutand in aceelasi timp si digestia.
- Efectul antimicotic se datoreaza carvacrolului care blocheaza mult mai eficient dezvoltarea candidei albicans.
- Efectul antifungic si antibacterian fera o protectie impotriva bacteriei de genul Salmonella, Escherichia coli, Staphylococcus aureus si Klebsiella pneumoniae.
- Oregano poate fi folosit si pentru proprietatile sale mucolitice si antispastice.
Prospect Ulei de Oregano
Mod administrare: Pentru adulți, luați o (1) gelula o dată sau de două ori pe zi, de preferință cu mese.
Dacă aveți o senzație de căldură după utilizare, aceasta este o reacție normală.
Portie: 1 gelula
Porții pe container: 90
Compozitia pe servire:
• Uleiul de Oregano (Origanum Vulgare) (antena) 150mg
(Extract de 10:1 echivalent cu 1500 mg de Oregano)
Atenție: Dacă sunteți gravidă sau alăptați, consultați un specialist în domeniul sănătății înainte de a utiliza acest produs. A NU SE LĂSA LA ÎNDEMÂNA COPIILOR. Depozitați într-un loc răcoros și uscat. Nu utilizați acest produs dacă sigiliul de siguranță al sticlei este rupt.
Alte ingrediente: Ulei de măsline, gelatină, glicerină vegetală, ulei de oregano, apă purificată.
Informații alergene: Nu conține gluten, culoare artificială, aromă sau îndulcitori, conservanți, zahăr, amidon, lapte, lactoză, soia, grâu, drojdie, pește.
Fără sodiu.