Beneficii Fosfatidilserina
-sustine comunicarea neuronilor
- acopera si protejeaza celulele din creier
- poate imbunatati acuitatea mentala
- ajuta la mentinerea unei bune dispozitii
- promoveaza functiile mentale
- potrivit persoanelor in varsta
- usor de administrat
Ce este fosfatidilserina?
Fosfatidilserina este o substanță grasa numita fosfolipida. Acopera si protejeaza celulele din creierul tau si poarta mesaje intre ele. Fosfatidilserina joaca un rol important în mentinerea sanatatii mintale și a memoriei. Studiile efectuate pe animale sugereaza ca nivelul acestei substante în creier scade odata cu varsta.
De ce fosfatidilserina?
Fosfatidilserina este o substanta chimica importanta, cu functii raspandite in organism. Face parte din structura celulelor si este esential in mentinerea functiei celulare, in special în creier.
Cum Fosfatidilserina va poate imbunatati sanatatea
Stresul: cortizolul este un hormon care este eliberat ca raspuns la stresul fizic si mental. Fosfatidilserina functioneaza pentru a ajuta la mentinerea nivelurilor de cortizol pentru a sustine un raspuns de stres sanatos.
Memorie: Fosfatidilserina functioneaza pentru intinerirea membranelor celulare din creier prin cresterea productiei unui compus numit acetilcolina - un neurotransmitator important pentru memorie.
Starea de spirit: cunoscuta pentru capacitatea sa de a ajuta creierul sa faca fata situatiilor stresante, Fosfatidilserina poate, de asemenea, ajuta la mentinerea unei bune dispozitii și a unei perspective pozitive.
Cu totii ne dorim memorie mai buna, putere de concentrare si mai putin stres. Dar solutia ar putea veni chiar din suplimentele alimentare nutraceutice. Exista studii preliminare care leaga fosfatidilserina de risc redus de dementa si Alzheimer, ceea ce ar sugera o eficienta crescuta in protejarea sanatatii creierului. Mai este inca nevoie de multe studii in aceasta directie, insa nevoia creierului pentru fosfatidilserina nu poate fi dezbatuta.
De ce este fosfatidilserina importanta pentru creier
Fosfatidilserina este o substanta grasa din familia fosfolipidelor, aflata in componenta membranei celulare. Are rol in a transmite mesaje intre celule, deci este cu atat mai importanta pentru buna functionare a celulelor neuronale. De asemenea, ajuta la secretia de dopamina, un neurotransmitator si hormon cu rol important în echilibrul psihic.
Studiile realizate pe animale de laborator au aratat ca nivelul de fosfatidilserina scade odata cu varsta. Acest lucru a demonstrat importanta fosfatidilserinei in sanatatea si agilitatea creierului, cu atat mai mult cu cat fosfatidilserina sustine metabolizarea glucozei în creier, asigurandu-i sursa de energie principala.
Fosfatidilserina mai are rol si in reducerea cortizolului, hormonul stresului, dar si in productia de acetilcolina, un neurotransmitator care este secretat de neuronii motori ca sa activeze muschii. Este sintetizata si in organism, dar cea mai buna sursa de fosfatidilserina este alimentatia sau suplimentele alimentare.
Suplimentele de fosfatidilserina sunt recomandate pentru a incetini degradarea mentala si pierderile de memorie, dar si pentru a spori puterea de concentrare. De aceea sunt benefice pentru categoriile de varsta in care acuitatea mentala este in crestere (copii) sau in declin (batrani).
Unele studii1 leaga fosfatidilserina de reducerea riscului de boala Alzheimer si dementa, in timp ce altele de scleroza multipla si oboseala musculara in cazul atletilor de performanta. Este nevoie de mai multe studii pentru a da insa un raspuns final.
Fosfatidilserina pentru copii
In ultimele decenii au crescut diagnosticele de ADHD si de probleme de invatare la copii. In acelasi timp, asteptarile academice au crescut, la fel si orele de curs si activitatile extrascolare. Pentru a face fata, copiii au nevoie o alimentatie sanatoasa, eventual suplimentata cu nutraceutice.
Pe alimentatie se bazeaza puterea cognitiva a copiilor, abilitatile lor de gandire logica si alfabetismul digital atat de necesar in zilele noastre. Alimentatia echilibrata este cu atat mai importanta in etapele de dezvoltare ale creierului si corpului, intre 0 si 25 de ani. Din pacate, multi copii nu beneficiaza de o dieta optima pentru dezvoltarea creierului.
Fosfatidilserina are un rol important in dezvoltarea creierului copilului. Contribuie la sustinerea proceselor nutritive si faciliteaza transmiterea de informatii intre celulele nervoase, deci la sporirea puterii de concentrare și a atentiei copilului.
Un studiu recent a descoperit un efect pozitiv al fosfatidilserinei in reducerea simptomatologiei ADHD. Copiii diagnosticati cu ADHD prezinta probleme de invatare, atentie redusa si hiperkinetism (incapacitatea de a sta nemiscat). Suplimentele cu fosfatidilserina au redus aceste simptome, au diminuat impulsivitatea si au sporit capacitatea de atentie a copiilor analizati, comparativ cu cei carora li s-au administrat medicamente placebo. De aceea, este importanta suplimentarea alimentatiei cu o sursa de fosfatidilserina.
FOSFATIDILSERINA SI PERFORMANTA
Fosfadidilserina este un supliment nutritiv care a fost utilizat initial cu scopul imbunatatirii activitatii cerebrale. O parte dintre studii au aratat ca aceasta substanta chimica amelioreaza capacitatile cognitive la persoanele in varsta. In plus, fosfaditidilserina a fost propusa pe piata drept substanta cu capacitati "anticortizolice" - doua studii realizate de catre oamenii de stiinta italieni au aratat faptul ca fosfatidilserina poate reduce secretia de cortizol care apare dupa un efort intens.
De curand a inceput sa fie utilizata de catre culturisti, drept substanta cu capacitate anticatabolica si in speranta ameliorarii raspunsului anabolizant. Insa aceste sperante nu s-au dovedit a fi reale, conform unui studiu publicat in ianuarie 2006, in Medicine & Science in Sport & Exercise - "Effects of Phosphatidylserine on Exercise Capacity during Cycling in Active Males".
Determinarile de laborator au vizat o serie de parametrii care urmaresc evolutia performantei, capacitatea respiratorie si cardiaca de efort, compozitia sanguina - toate acestea au fost masurate inainte, in timpul si dupa testul de efort.
Acestea au aratat ca subiectii care au consumat fosfatidilserina au inregistrat o crestere semnificativa a duratei de executie a efortului maximal efectuat pana la epuizare - de la 7 minute si 51 de secunde la 9 minute si 55 secunde, cel putin. Insa in ceea priveste modificarea parametrilor biologici specifici efortului fizic (in stransa legatura cu secretia de cortizol), nu s-a observat o diferenta semnificativa.
Concluzia acestui studiu a fost ca fosfatidilserina are efecte ergogenice, dar mecanismul ramane a fi stabilit prin studii ulterioare.
Prospect Fosfatidilserina
Mod de administrare: Ca supliment alimentar, luati cate 1 capsula de 1-3 ori pe zi cu alimente.
Compozitie: Fosfatidil Serina 20% (Phophatidyl Serine) 100 mg, stearat de magneziu, dioxid de siliciu si faina de orez.
Depozitati intr-un loc rece si uscat, departe de lumina directa a soarelui. Acest produs este destinat sa fie utilizat alaturi de un stil de viata activ si o dieta echilibrata.
ATENTIE: numai pentru adulti. Nu luati acest produs daca sunteti insarcinata sau alaptati, aveti o afectiune autoimuna sau o tulburare depresiva sau aveti sub 16 ani. Consultati-va furnizorul de asistenta medicala inainte de utilizare daca aveti dificultati de somn pe termen lung, aveti o afectiune sau daca luati medicamente pe baza de prescriptie medicala. A nu se lasa la indemana copiilor. Nu utilizati daca sigiliul este rupt. A se pastra intr-un loc racoros si uscat. Nu folositi un supliment alimentar ca inlocuitor al unei alimentatii variate si echilibrate! Acest supliment alimentar nu este destinat sa diagnosticheze, sa trateze, sa vindece sau sa previna vreo boala.