Beneficii L-Fenilalanina
• Ajuta în producerea de neurotransmițători
• Ajută la reducerea durerilor
• Poate îmbunătăți eforturile de scădere în greutate
• Promovează funcționarea creierului
Ce este L-fenilalanina?
Acesta poate fi privit ca o grupare benzil substituită grupului metil alaninei sau o grupare fenil în locul unui hidrogen terminal alaninei. Acest aminoacid esențial este clasificat drept neutru și nepolar datorită naturii inerte și hidrofobe a lanțului lateral benzilic. Izomerul L este utilizat pentru a forma biochimic proteine, codificate de ADN. Fenilalanina este un precursor pentru tirozină, neurotransmițătorii monoaminelor dopamină, norepinefrină (noradrenalină) și epinefrină (adrenalină) și melanina pigmentului pielii. Este codat de codonii UUU și UUC. Fenilalanina se găsește în mod natural în laptele matern al mamiferelor. Este utilizat la fabricarea produselor alimentare și a băuturilor și vândut ca supliment nutritiv pentru efectele sale analgezice și antidepresive reputate, cu toate acestea sunt necesare cercetări suplimentare. Este un precursor direct al neuromodulatorului fenetilamină, un supliment alimentar utilizat frecvent. Ca un aminoacid esențial, fenilalanina nu este sintetizată de novo la om și la alte animale, care trebuie să ingească fenilalanină sau proteine care conțin fenilalanină.
De ce L-fenilalanina?
Aminoacizii apar în mod natural în proteine care ajută la construirea și repararea noului mușchi. Proteina - este esențială și pentru creșterea și întreținerea mușchilor.
Fenilalanina poate ajuta in cazul depresiei
Suplimentele cu D-fenilalanina (75-200 mg / zi) au îmbunătățit depresia la 12 din 20 de pacienți pe parcursul a 20 de zile. La sfârșitul celor 20 de zile, doisprezece dintre pacienți au fost externati fără a necesita tratament suplimentar. Dintre ceilalți opt pacienți, patru au prezentat răspunsuri antidepresive ușoare până la moderate la tratament, în timp ce ceilalți 4 pacienți au prezentat puține îmbunătățiri.
Multe simptome de bază ale depresiei, cum ar fi starea depresivă, agitația și întârzierea, s-au îmbunătățit cu fenilalanină. Anxietatea și tulburările de somn au fost doar oarecum îmbunătățite. Fenilalanina nu a avut nici un efect asupra hipocondrizei (obsesie asupra ideii că aveți o boală gravă, dar nediagnosticabilă) și compulsivității.
Unii pacienți cu depresie au scăderea excreției urinare a fenetilaminei (un produs metabolizat al fenilalaninei). Se presupune că la niveluri ridicate ale fenilelaminei nu există îmbunătățiri; astfel, tratamentul ar putea fi benefic doar pentru cei cu fenetylamină redusă.
Alte studii au arătat rate de ameliorare similare și chiar dacă tratamentul nu a fost complet reușit la unii pacienți, suplimentarea (atât cu DL, cât și cu D-fenilalanina) nu a produs efecte adverse.
Fenilalanina crește indirect nivelul de dopamină
Fenilalanina este precursorul direct al tirozinei în corpul uman.
Tirozina poate fi apoi transformată în dopamină. Dopamina joacă un rol important în multe procese fiziologice diferite, cum ar fi percepția durerii și sistemul de recompensare al creierului.
Importanța nivelurilor adecvate de dopamină poate fi observată la persoanele cu fenilcetonurie, o tulburare genetică caracterizată prin incapacitatea de a converti fenilalanina la tirozină, ceea ce duce la scăderea nivelului de dopamină. Dacă este lăsat netratat, poate provoca abilități intelectuale grave. Chiar și la pacienții tratați, deficitele în funcționarea executivă sunt corelate cu nivelurile reduse de dopamină.
Prin urmare, creșterea fenilalaninei poate duce la creșterea indirectă a neurotransmițătorilor de catecolamină, incluzând nivelele de dopamină, adrenalină și noradrenalină. La persoanele cu deficiențe de fenilalanină, scăderea nivelului de fenilalanină scade sinteza și eliberarea dopaminei. Într-un studiu asupra participanților cu deficit de fenilaalină, suplimentarea cu tirozină a scăzut timpul de reacție ca răspuns la un stimul.
Cu toate acestea, deoarece tirozina nu se dizolvă bine în apă, suplimentarea directă nu este eficientă, motiv pentru care creșterea concentrațiilor de fenilalanină ar putea fi o alternativă mai bună pentru a produce mai mult dopamină în organism.
Fenilalanina poate îmbunătăți eficacitatea anesteziei acupuncturale
D-fenilalanina crește opioidele naturale în organism prin inhibarea enzimei carboxipeptidază, care degradează opioidele endogene din organism. Când 18 pacienți care au suferit extracții dentare au primit suplimente de D-fenilalanină înainte de anestezie, efectele anesteziei de acupunctură au crescut cu 35% comparativ cu grupul placebo.
Fenilalanina poate atenua simptomele de întrerupere a alcoolului
Atunci când pacienții încep terapiile cu detoxifiere-alcool, stresul datorat simptomelor de întrerupere poate reduce opioidele naturale (compuși care atenuează durerea) și dopamina în organism. Fenilalanina poate crește opioidele și dopamina.
Într-un studiu cu 20 de pacienți (DB-RCT) care sufereau de simptome de alcoolism, cei care au primit suplimente D-fenilalanină au prezentat o scădere semnificativă a simptomelor psihice.
Fenilalanina poate ajuta la ameliorarea simptomelor ADHD pe termen scurt
Se consideră că dopamina scăzută joacă un rol in ADHD. Prin urmare, creșterea nivelurilor de dopamină prin suplimentarea cu fenilalanină poate ajuta la simptomele ADHD. Într-un studiu cu 13 pacienți cu ADHD (DB-RCT), cei care au luat suplimente de DL-fenilalanină au prezentat îmbunătățiri ale simptomelor precum furie, agitație și concentrare.
Îmbunătățirea stării de spirit observată în grupul tratat a fost probabil datorată sintezei sporite de dopamină. Cu toate acestea, la trei luni după terminarea studiului, efectele benefice ale fenilalaninei au dispărut din cauza toleranței la supliment. Interesant, creșterea dozei nu a avut niciun efect odată ce efectul fenilalaninei a început să scadă.
Deoarece ADHD este o boală complexă care variază de la caz la caz, utilizarea fenilalaninei în combinație cu alte tratamente poate oferi rezultate mai bune.
Fenilalanina poate fi utilizată ca marker pentru boala Parkinson
Metodele neinvazive pentru detectarea bolii Parkinson nu sunt disponibile în prezent. Patruzeci și nouă la sută dintre pacienții cu boală Parkinson au raporturi de sânge tirozină față de fenilalanină mai mici decât nivelul sănătos de 0,82. Raportul de tirozină în sânge cu fenilalanină mai mic poate fi diagnosticul bolii Parkinson.
Deși Parkinson conduce la pierderea neuronilor dopaminergici și suplimentarea cu fenilalanină poate regenera dopamina, fenilalanina interferează cu absorbția L-dopa. Prin urmare, fenilalanina nu trebuie suplimentată ca tratament pentru boala Parkinson.
Efecte secundare ale L-fenilalaninei
1) Fenilalanina poate crește tensiunea arterială
Un efect secundar al suplimentării cu fenilalanină este creșterea tensiunii arteriale. Cu toate acestea, răspunsul nu este de obicei atât de sever ca cel menționat mai sus.
2) Fenilalanina poate crește anxietatea și coșmarurile
Un alt utilizator a cunoscut o anxietate crescută din cauza atacurilor neașteptate de râs. Utilizatorul a descris această experiență ca fiind un "coșmar", astfel încât utilizatorii să fie atenți la luarea suplimentului și să întrebe un medic dacă utilizarea sa este recomandabilă.
3) Fenilalanina interferează cu absorbția medicamentului de tip Parkinson (L-dopa) în creier
Suplimentarea cu fenilalanină poate interfera de fapt cu tratamentul bolii Parkinson. O apariție obișnuită a bolii este fenomenul "on-off" în care levodopa nu este atât de bine absorbită sau transmisă. În timpul perioadei "off" a bolii, pacienții abia reușesc sau nu pot merge deloc sau își îndeplinesc sarcinile cotidiene necesitând necesitatea unui tratament permanent "on".
Studiile efectuate la nouă pacienți au arătat că, atunci când au fost administrate mese bogate în fenilalanină, concentrațiile de levodopa din sânge au scăzut cu 29%, iar absorbția a fost întârziată cu 34 de minute.
Acest lucru se datorează naturii concurente a levodopei și fenilalaninei în creier. Niveluri mai ridicate de fenilalanină pot reduce transportul de levodopa în creier reducând eficacitatea tratamentului.
Datorită rezistenței sale, levodopa este de obicei administrată pacienților in timpul mesei. Un studiu indică necesitatea unor examinări mai aprofundate ale meselor administrate pacienților și conținutului lor de fenilalanină, atunci când se administrează medicamentul.
4) Fenilalanina nu trebuie luată de cei cu fenilcetonurie (PKU)
Indiferent dacă o dietă restricționată cu fenilalanină este necesară pentru pacienții adulți cu PKU, este o chestiune dezbătută cu hotărâre.
În studiul dublu-orb, randomizat, controlat de nouă pacienți adulți cu PKU (DB-RCT), cei care au primit suplimente de fenilalanină au arătat o atenție și tulburări ale dispoziției, ceea ce a condus autorii să concluzioneze că "o dietă" pe viață "restricționată de [fenilalanină] o opțiune recomandabilă pentru mulți ".
Pacienții cu PKU ar trebui să evite, de asemenea, aspartamul, un derivat comun al fenilalaninei care este utilizat ca înlocuitor de zahăr în multe alimente.
Prospect L-Fenilalanina
Mod administrare: 1 doza de 1-3 ori pe zi.
Compozitie: L-Fenilalanina 500 mg/doza.
ATENTIE: numai pentru adulti. Nu luati acest produs daca sunteti insarcinata sau alaptati, aveti o tulburare depresiva sau aveti sub 16 ani. Consultati-va furnizorul de asistenta medicala inainte de utilizare daca aveti dificultati de somn pe termen lung, aveti o afectiune sau daca luati medicamente pe baza de prescriptie medicala. A nu se lasa la indemana copiilor. Nu utilizati daca sigiliul este rupt. A se pastra intr-un loc racoros si uscat. Nu folositi un supliment alimentar ca inlocuitor al unei alimentatii variate si echilibrate! Acest supliment alimentar nu este destinat sa diagnosticheze, sa trateze, sa vindece sau sa previna vreo boala.