Beneficii Moringa Oleifera-
- contine antioxidanti si compusi antiinflamatori,
- echilibreaza hormonii si incetineste efectele de imbatranire,
- ajuta la imbunatatirea sanatatii digestive,
- echilibreaza nivelul zaharului din sange, ajutand astfel in cazul diabetului,
- protejeaza si hraneste pielea, ajuta la stabilizarea starii de spirit
- protejeaza sanatatea creierului.
Este prima oara cand auzi de Moringa?
Este posibil intrucat abia in 2008, Institutul National de Sanatate (National Institute of Health) din SUA a desemnat Moringa „Planta anului” datorita faptului ca „nicio alta planta de pe aceasta planeta nu are potentialul de a inversa efectele multiplelor probleme majore de mediu si, totodata, sa ofere atat de multe beneficii pentru oameni”.
In prezent, exista peste 1.300 de studii, articole si rapoarte care atesta proprietatile terapeutice ale Moringai, dar si faptul ca poate oferi solutii impotriva deficientelor nutritionale. Studiile au aratat ca fiecare componenta a plantei poate fi utilizata, indiferent ca este consumata sub forma unui ceai plin de antioxidanti, in smoothie-uri, ori transformata intr-un ulei care hidrateaza si hraneste pielea
In cazul in care decizi sa incerci sa incluzi Moringa in dieta si stilul tau de viata sanatos, afla ca la ORGANIC INDIA o gasesti 100% Certificata Organic si NON-OMG. De asemenea, produsul nu contine gluten.
6 beneficii demonstrate ale Moringa
Moringa are peste 100 de nume in diferite limbi ale globului. Planta, care creste in special muntii Himalaya precum si in anumite zone din India si Africa, are peste 90 de compusi protectori inclusiv izotiocianat, flavonoide si acid fenolic.
Moringa are o reputatie pentru lupta impotriva inflamatiei si reducerea diferitelor efecte ale malnutritiei si imbatranirii, castigandu-si renumele de „planta miraculoasa”.
Iata cele mai cunoscute sase beneficii ale moringa.
1. Contine antioxidanti si compusi antiinflamatori
Unul dintre motivele pentru care plantele precum Moringa oleifera sunt atat de impresionante este abilitatea lor de a produce rezultate similare medicamentelor obisnuite, fara sa cauzeze, insa, si efectele lor secundare. Potrivit unui raport, moringa contine o combinatie de aminoacizi esentiali, fitonutrienti, carotenoide (asemanatori cu cei gasiti in morcovi si tomate), antioxidanti precum quercitina si compusi antibacterieni naturali ce actioneaza in acelasi mod precum pastilele antiinflamatorii obisnuite.
Frunzele de Moringa sunt bogate in compusi antiimbatranire inclusiv polifenoli, vitamina C, betacaroten, quercitina si acid clorogenic, care scad efectele stresului oxidativ si inflamatia.
2. Echilibreaza hormonii si incetineste efectele de imbatranire
Un studiu publicat in 2014 in Journal of Food Science and Technology a atestat efectele Moringa si ale frunzelor de amarant (Amaranthus tricolor) asupra nivelului inflamatiei si stresului oxidativ in cazul femeilor aflate la menopauza. Se stie ca nivelul enzimelor antioxidante sunt afectate in timpul perioadei postmenopauza din cauza deficientei de asa numitii „hormoni ai tinereti”, precum estrogenul, asa ca oamenii de stiinta au dorit sa investigheze daca aceste alimente pot ajuta la incetinirea efectelor de imbatranire, prin rechilibrarea naturala a hormonilor datorata antioxidantilor naturali proveniti din plante.
90% dintre femeile aflate la postmenopauza cu varste intre 45 si 60 de ani au fost selectate si impartite in trei grupuri fiecare grup primind un anumit numar de suplimente. Nivelele diferitilor antioxidanti au fost analizati inainte si dupa primirea suplimentelor, ca si nivelul glucozei din sange si al hemoglobinei. Rezultatele au aratat ca suplimentele cu Moringa si amarant au determinat o crestere semnificativa a antioxidantilor in organism, dar si o scadere semnificativa markerilor stresului oxidativ.
Un control mai bun asupra nivelului glucozei din sange si o crestere pozitiva a nivelului hemoglobinei au fost, de asemenea, remarcate. Lucru ce i-au facut pe oamenii de stiinta sa concluzioneze ca aceste plante au potential terapeutic in minimizarea complicatiilor cauzate de imbatranire si de dezechilibrul hormonal. De asemenea, Moringa influenteaza pozitiv libidoul si totodata poate avea un efect contraceptiv, potrivit unor studii.
De de mii de ani Moringa a fost utilizata ca afrodisiac natural pentru a creste dorinta si performanta sexuala si, totodata, pentru a reduce sansele de conceptie. Mai mult, planta imbunatateste functionarea sistemului imunitar, iar in timpul sarcinii moringa creste productia de lapte la san, potrivit acelorasi studii.
3. Ajuta la imbunatatirea sanatatii digestive
Datorita proprietatilor sale antiinflamatorii Moringa a fost folosita in sistemele stravechi de medicina precum Ayurveda pentru a diminua bolile de ficat, afectiunile rinichilor, infectiile fungice (precum candida), problemele digestive.
Uleiul de Moringa este folosit pentru imbunatatirea functiilor ficatului si, mai ales, pentru cea de de detoxifiere a corpului si eliminarea substantelor toxice, cum sunt metalele grele. Mai mult, Moringa este folosita si impotriva pietrelor la rinichi, a infectiilor tractului urinar, constipatiei, retentiei de lichide si diareei.
4. Echilibreaza nivelul zaharului din sange, ajutand astfel in cazul diabetului
Moringa contine acid clorogenic, care, potrivit studiilor, ajuta la tinerea sub control a nivelului zaharului din sange si permite celulelor sa atraga sau sa elibereze glucoza in functie de nevoile corpului. Aceasta abilitate transforma moringa intr-un antidiabetic natural cu proprietati de echilibrare a hormonilor. In plus, moringa contine si izotiocianati care sunt strans legati de protectia naturala a organismului impotriva diabetului.
Potrivit unui studiu aparut in International Journal of Food Science Technology, Moringa are efecte pozitive asupra controlului glucozei din sange, dar si a nivelului insulinei in cazul pacientilor cu diabet care au consumat un produs bogat in carbohidrati. S-au testat efectele a trei plante diferite (Moringa, curry si castravete amar) la diabeticii care am mancat diverse alimente cu continut diferit de zahar. Rezultatele au aratat ca raspunsul la insulina fost semnificativ mai mic atunci cand in alimentatie au fost incluse oricare dintre cele trei plante.
Alte studii realizate la Biotechnology Institute din cadrul Universitatii Sadat din Egipt au descoperit proprietatile antidiabetice ale pudrei din seminte de Moringa (doza fiind de 500 miligrame per kilogram corp). Astfel, luata in doze mici, pudra a crescut nivelul antioxidantilor din organism si a ajutat la cresterea productiei de enzime din ficat, pancreas si rinichi, potrivit studiilor realizate pe cobai.
Nivelele ridicate de imunoglobulina (IgA, IgG), cresterea rapida a nivelului glucozei si a hemoglobina glicozilata (HbA1c) – 3 markeri importanti vazuti in diabet – s-au redus in cazul cobailor cu diabet carora li s-a administrat Moringa. In general, s-a observat ca soarecii care au primit Moringa au experimentat imbunatatiri semnificative ale sanatatii rinichilor si pancreasului, dar si reducerea complicatiilor cauzate de diabet.
5. Protejeaza si hraneste pielea
Moringa are compusi naturali antibacterieni, antifungici si antivirali ce protejeaza pielea de diverse forme de infectie. Cele mai intalnite utilizari ale moringa in ameliorarea pielii includ: reducerea infectiilor fungice (ciuperca piciorului/piciorul atletului), eliminarea mirosului neplacut, reducerea inflamatiei asociate cu acneea, reducerea pungilor de puroi si a abceselor, eliminarea matretii, ameliorator impotriva gingivitelor si accelerarea ameliorarii intepaturilor de insecte, a arsurilor, a verucilor virale, precum si a ranilor deschise.
Uleiul de Moringa se aplica direct pe piele fiind folosit ca agent astringent pentru distrugerea bacteriilor. Poate fi utilizat regulat ca hidratant al pielii restabilindu-i acesteia bariera protectoare naturala. De asemenea, uleiul de moringa este un ingredient utilizat in industria alimentara si a parfumurilor intrucat distruge bacteriile avand, totodata, un miros placut.
6. Ajuta la stabilizarea starii de spirit si protejeaza sanatatea creierului
Moringa nu este doar bogata in proteina de buna calitate, ci este si o sursa bogata de triptofan, un aminoacid foarte important care produce inclusiv serotonina „hormonul fericirii”.
Moringa este bogata in antioxidanti si compusi care imbunatatesc sanatatea tiroidei, ceea ce inseamna ca este excelenta pentru mentinerea unui nivel ridicat de energie. Mai mult, moringa te ajuta sa lupti impotriva oboselii, depresiei, schimbarilor de dispozitie si insomniei.
Informatii nutritionale despre Moringa
Moringa este o planta unica intrucat aproape toate componentele sale – frunze, seminte, flori, tulpina si radacina – pot fi folosite ca sursa nutritionala, ori pentru proprietatile lor de lupta impotriva actiunii radicalilor liberi. Cea mai populara folosire medicala a implicat uscarea si zdrobirea frunzelor pline de antioxidanti pentru a profita la maximum de beneficiile oferite de planta.
Frunzele de Moringa contin numerosi nutrienti, inclusiv antioxidanti, proteine, calciu, betacaroten, vitamina C si potasiu. Pentru ca reprezinta o sursa importanta de vitamina A, Moringa este administrata copiilor din lumea a treia care sufera de deficienta de vitamina A, afectiune ce este legata de functionarea necorespunzatoare sistemului imunitar.
Datorita valorii sale nutritionale extraordinare, Moringa poate fi folosita pentru a se obtine minerale, proteine si fenoli. Planta contine o combinatie unica de fitonutrienti precum zeatina, quercitina, beta-sitosterol, acid cafeoilchinic si kampferol, substante ce au puternice proprietati antiinflamatorii. Numeroase studii au demonstrat ca acesti compusi ce protejeaza inima sunt stimulanti naturali ai circulatiei sangelui si au efecte antidiabetice, antiepileptice, antispam si antihipertensive.
Tocmai de aceea, frunzele de Moringa folosite si sub forma de ceai sunt puse in apa calda, moment in care incep sa elibereze compusii sai chimici atat de minunati. De asemenea, frunzele uscate de Moringa pot fi folosite si sub forma de pudra ori sunt transformate in suplimente de plante.
Pastaile de Moringa contin seminte din care se obtine uleiul de moringa. Uleiul provenit din semintele de Moringa poate fi folosit retetele alimentare sau pus direct pe suprafata pielii.
O alta utilizare interesanta a semintelor este pentru purificarea apei. Semintele de Moringa contribuie la eliminarea impuritatilor din apa. Studiile au aratat ca 0,2 g de seminte zdrobite de Moringa pot transforma un litru de apa contaminat o bautura sigura pentru organism intrucat absorb bacteriile si toxinele din apa.
Cum poate fi folosita Moringa
Moringa poate fi folosita in diverse moduri pentru a te bucura la maximum de beneficiile pe care le ofera. Din cauza distantelor foarte mari dintre Africa sau Asia si Europa Moringa se vinde sub forma de pudra sau capsule.
Se spune Moringa are gust asemanator unei combinatii intre sparanghel si hrean. Poate ca nu este cea mai savuroasa planta, insa este atat de bogata in nutrienti incat gustul ei este mai putin important.
Nu exista o doza minima recomandata, totusi unii specialisti in medicina holista sustin ca nu ar trebui depasite 29 miligrame de moringa per kilogram corp.
Este recomandat sa incepi cu o jumatate de lingura de pudra de Moringa in primele 3-5 zile consecutive, apoi sa cresti treptat doza in urmatoarele doua saptamani pentru ca organismul sa se obisnuiasca cu ea. Cei mai multi dintre oameni aleg sa nu ia in fiecare zi de vreme ce planta poate avea efecte laxative.
Iata cele mai obisnuite moduri de a folosi Moringa:
– Frunze uscate de Moringa sau pudra de Moringa: Frunzele sunt considerate cele mai potente parti ale plantei continand cea mai mare cantitate de antioxidanti si macronutrienti. Pe langa concentratia importanta de compusi fenolici, aminoacizi si uleiuri volatile tulpina si radacina par sa contina cei mai putini nutrienti bioactivi in comparatie cu frunzele. Alege asadar frunze uscate aflate in capsule, pudra sau pe care sa le consumi in timpul mesei si nu pe stomacul gol.
– Ceaiul de Moringa: Se obtine din frunze uscate si apa fierbinte asemeni oricarui ceai obisnuit din plante. Cel mai bun ceai, din punct de vedere al densitatii nutrientilor, este cel organic in care frunzele au fost uscate la temperaturi scazute lucru ce ajuta la prezervarea compusilor delicati. Evita fierberea frunzelor astfel incat nutrientii sa nu se piarda.
– Semintele de Moringa: Pastaile si florile de Moringa au un continut ridicat de fenoli precum si proteine si acizi grasi. De altfel aceste parti ale plantei sunt folosite pentru purificarea apei si ca adaos de proteine in cazul dietelor sarace in nutrienti. Semintele din pastai sunt de obicei prajite sau uscate pentru a-si pastra prospetimea.
– Uleiul de Moringa: Uleiul provenit din semintele de Moringa trebuie pastrat in locuri reci si intunecate, departe de temperaturile ridicate sau de razele soarelui.
Potentialele efecte secundare ale Moringa
Datorita faptului ca este complet naturala si nu contine aditivi chimici (cand cumperi un produs oferit de un producator de incredere) folosirea Moringa indiferent ca este inghitita sau utilizata pe piele este bine tolerata de corpul uman. Nu cauzeaza efecte secundare. Frunzele, fructele, uleiul si semintele de Moringa au fost consumate timp de mii de ani, iar in prezent pot fi achizitionate sub forma de suplimente sau extracte. Este insa important sa cumperi cea mai pura Moringa pe care o poti gasi.
Posibilitatea ca Moringa sa fie combinata cu ingrediente sintetice ori toxine asa ca citeste cu atentie lista de ingrediente. Respecta dozajul si nu lua mai mult de 6g pe zi, timp de trei saptamani, si nu vei avea nicio problema.
In timpul sarcinii sau alaptarii este mai bine sa eviti sa iei Moringa intrucat nu exista suficiente studii care sa demonstreze ca este in totalitate sigura. Este posibil ca anumite substante chimice aflate in radacina plantei sau in flori sa provoace contractii ale uterului si, deci, complicatii in timpul sarcinii. Cel mai bine este sa utilizezi moringa sub supraveghere medicala in cazul in care esti insarcinata sau alaptezi.
Prospect Moringa Oleifera
Ingrediente
|
1 capsula
|
RWS
|
Ulei de Moringa (frunze)
|
400 mg*
|
<>
|
RWS - Valoarea zilnica de referinta a aportului
<> - valoarea de referinta zilnica de referinta nu a fost stabilita
Ingrediente:
Moringa oleifera, invelis de capsula: gelatina, faina de orez, agenti antiaglomeranti: saruri de magneziu ale acizilor grasi si dioxid de siliciu.
Contraindicatii:
Produsul nu este recomandat femeilor insarcinate sau care alapteaza.
Posibila alergie la oricare dintre ingrediente.
Utilizare:
Doza zilnica recomandata este de 1 capsula.
Depozitare:
Depozitati la temperatura camerei intr-un loc uscat si intunecat, departe de copii mici.
Nu utilizati daca ambalajul a fost deteriorat sau daca folia a fost scoasa.
ATENTIE: numai pentru adulti. Nu luati acest produs daca sunteti insarcinata sau alaptati, aveti o afectiune autoimuna sau o tulburare depresiva sau aveti sub 16 ani. Consultati-va furnizorul de asistenta medicala inainte de utilizare daca aveti dificultati de somn pe termen lung, aveti o afectiune sau daca luati medicamente pe baza de prescriptie medicala. A nu se lasa la indemana copiilor. Nu utilizati daca sigiliul este rupt. A se pastra intr-un loc racoros si uscat.
Nu folosiți un supliment alimentar ca înlocuitor al unei alimentații variate și echilibrate! Acest supliment alimentar nu este destinat să diagnosticheze, să trateze, să vindece sau să prevină vreo boală.