Beneficiile glutationului
- reduce stresul oxidativ,
- poate ameliora psoriazisului,
- reduce afectarea celulelor in boala hepatica grasa alcoolica si nealcoolica,
- imbunatateste rezistenta la insulina la persoanele in varsta,
- creste mobilitatea persoanelor cu boala arteriala periferica,
- reduce simptomele bolii parkinson,
- poate reduce impactul diabetului necontrolat,
- poate reduce simptomele bolilor respiratorii.
Prezentare generala
Glutationul este un antioxidant produs in celule. Este compus in mare parte din trei aminoacizi: glutamina, glicina si cisteina. Nivelurile de glutation din organism pot fi reduse de o serie de factori, inclusiv alimentatia deficitara, toxinele din mediu si stresul. Nivelurile sale scad, de asemenea, odata cu varsta.
Pe langa faptul ca este produs in mod natural de organism, glutationul poate fi administrat intravenos, local sau ca inhalator. Este disponibil si ca supliment oral sub forma de capsule si lichide. Cu toate acestea, ingestia orala de glutation poate sa nu fie la fel de eficienta ca administrarea intravenoasa pentru unele afectiuni.
Beneficiile glutationului
1. Reduce stresul oxidativ
Stresul oxidativ apare atunci cand exista un dezechilibru intre productia de radicali liberi si capacitatea organismului de a-i reduce. Nivelurile prea ridicate de stres oxidativ pot fi un precursor al mai multor boli. Glutationul ajuta la reducerea impactului stresului oxidativ, care, la randul sau, poate reduce boala.
2. Poate ameliora psoriazisul
Un mic studiu a indicat ca proteina din zer, atunci cand este administrata pe cale orala, a imbunatatit psoriazisul cu sau fara tratament suplimentar. S-a demonstrat anterior ca proteinele din zer cresc nivelul de glutation. Participantii la studiu au primit zilnic 20 de grame ca supliment oral timp de trei luni. Cercetatorii au afirmat ca sunt necesare mai multe studii.
3. Reduce afectarea celulelor in boala hepatica grasa alcoolica si nealcoolica
Moartea celulara in ficat poate fi exacerbata de o deficienta de antioxidanti, inclusiv glutation. Acest lucru poate duce la boli ale ficatului gras atat la cei care abuzeaza de alcool, cat si la cei care nu. S-a demonstrat ca glutationul imbunatateste nivelurile de proteine, enzime si bilirubina din sangele persoanelor cu boala hepatica grasa cronica alcoolica si nealcoolica.
Un studiu a raportat ca glutationul a fost cel mai eficient atunci cand este administrat persoanelor cu boala hepatica grasa pe cale intravenoasa, in doze mari. Participantii la studiu au aratat, de asemenea, reduceri ale malondialdehidei, un marker al leziunilor celulare din ficat.
Un alt studiu mic a constatat ca glutationul administrat pe cale orala a avut efecte pozitive asupra persoanelor cu boala hepatica grasa nealcoolica in urma schimbarilor proactive ale stilului de viata. In acest studiu, glutationul a fost furnizat sub forma de supliment intr-o doza de 300 de miligrame pe zi timp de patru luni.
4. Imbunatateste rezistenta la insulina la persoanele in varsta
Pe masura ce oamenii imbatranesc, ei produc mai putin glutation. Cercetatorii de la Baylor School of Medicine au folosit o combinatie de studii pe animale si pe oameni pentru a explora rolul glutationului in gestionarea greutatii si rezistenta la insulina la persoanele in varsta. Descoperirile studiului au indicat ca nivelurile scazute de glutation au fost asociate cu arderea mai putina a grasimilor si cu rate mai mari de depozitare a grasimilor in organism.
Subiectii mai in varsta au adaugat cisteina si glicina in dietele lor pentru a creste nivelul de glutation, care a crescut in doua saptamani, imbunatatind rezistenta la insulina si arderea grasimilor.
5. Creste mobilitatea persoanelor cu boala arteriala periferica
Boala arterelor periferice apare atunci cand arterele periferice sunt infundate de placa. Cel mai frecvent se intampla la picioare. Un studiu a raportat ca glutationul a imbunatatit circulatia, crescand capacitatea participantilor la studiu de a merge fara durere pe distante mai lungi. Participantilor carora li sa administrat glutation, mai degraba decat o solutie salina placebo, li s-au administrat perfuzii intravenoase de doua ori pe zi timp de cinci zile si apoi au fost analizate pentru mobilitate.
6. Reduce simptomele bolii Parkinson
Boala Parkinson afecteaza sistemul nervos central si este definita de simptome precum tremor. Momentan nu are leac. Un studiu mai vechi a documentat efectele pozitive ale glutationului intravenos asupra simptomelor precum tremor si rigiditate. Desi sunt necesare mai multe cercetari, acest raport de caz sugereaza ca glutationul poate ajuta la reducerea simptomelor, imbunatatind calitatea vietii la persoanele cu aceasta boala.
7. Poate reduce daunele oxidative la copiii cu autism
Mai multe studii, inclusiv un studiu clinic raportat in Medical Science Monitor, indica faptul ca copiii cu autism au niveluri mai mari de daune oxidative si niveluri mai scazute de glutation in creier. Aceasta a crescut susceptibilitatea la leziuni neurologice la copiii cu autism din cauza unor substante precum mercurul.
Studiul clinic de opt saptamani pe copii cu varsta cuprinsa intre 3 si 13 ani a folosit aplicatii orale sau transdermice de glutation. Modificarile simptomelor autiste nu au fost evaluate ca parte a studiului, dar copiii din ambele grupuri au aratat o imbunatatire a nivelurilor de cisteina, sulfat de plasma si glutation din sangele integral.
8. Poate reduce impactul diabetului necontrolat
Nivelul ridicat de zahar din sange pe termen lung este asociat cu cantitati reduse de glutation. Acest lucru poate duce la stres oxidativ si leziuni tisulare. Un studiu a constatat ca suplimentarea alimentara cu cisteina si glicina a crescut nivelul de glutation. De asemenea, a redus stresul oxidativ si daunele la persoanele cu diabet necontrolat, in ciuda nivelurilor ridicate de zahar. Participantii la studiu au fost plasati pe 0,81 milimoli pe kilogram (mmol/kg) de cisteina si 1,33 mmol/kg glicina zilnic timp de doua saptamani.
9. Poate reduce simptomele bolilor respiratorii
N-acetilcisteina este un medicament utilizat pentru a ameliora afectiuni precum astmul si fibroza chistica. Ca inhalator, ajuta la subtirea mucusului si il face mai putin ca o pasta. De asemenea, reduce inflamatia. N-acetilcisteina este un produs secundar al glutationului.
Glutationul se gaseste in unele alimente, desi gatitul si pasteurizarea ii scad semnificativ nivelurile. Cele mai mari concentratii ale sale sunt in:
• carne cruda sau foarte rara
• lapte nepasteurizat si alte produse lactate nepasteurizate
• fructe si legume proaspat culese, cum ar fi avocado si sparanghel.
Prospect Glutation
Informatii nutritionale
|
Portie de servire: 1 capula vegetala
|
|
Cantitate/1 capsula
|
% DZR
|
Glutation
|
500 mg
|
**
|
Extract de ciulin de lapte
|
100 mg
|
**
|
Acid Alfa Lipoic
|
50 mg
|
**
|
** Doza zilnica recomandata nu a fost stabilita
|
Alte ingrediente- hipromeloza (invelisul capsulei), stearat de magneziu, celuloza microcristalina, dioxid de silicon.
Utilizare recomandata- Luati 1 capsula pe zi, de preferinta pe stomacul gol.
ATENTIE: numai pentru adulti. Nu luati acest produs daca sunteti insarcinata sau alaptati, aveti o tulburare depresiva sau aveti sub 16 ani. Consultati-va furnizorul de asistenta medicala inainte de utilizare daca aveti dificultati de somn pe termen lung, aveti o afectiune sau daca luati medicamente pe baza de prescriptie medicala. A nu se lasa la indemana copiilor. Nu utilizati daca sigiliul este rupt. A se pastra intr-un loc racoros si uscat.
Nu folosiți un supliment alimentar ca înlocuitor al unei alimentații variate și echilibrate! Acest supliment alimentar nu este destinat să diagnosticheze, să trateze, să vindece sau să prevină vreo boală.