Beneficii acid caprilic
- poate reduce riscul infectarii cu drojdie,
- poate ameliora diverse afectiuni ale pielii,
- poate diminua anumite tulburari digestive,
- poate fi un dezinfectant util care poate reduce bolile alimentare fara utilizarea antibioticelor,
- poate avea efect benefic asupra colesterolului ridicat,
- usor de admnistrat.
Acidul caprilic este unul dintre acizii grasi gasiti in uleiul de cocos.
Este un acid gras cu lant mediu despre care se crede ca are proprietati puternice antibacteriene, antifungice si antiinflamatorii. Aceste proprietati pot face din acidul caprilic un remediu util pentru multe afectiuni. Unele cercetari sugereaza ca poate fi util in gestionarea infectiilor cu drojdie, afectiunilor pielii, tulburarilor digestive si colesterolului ridicat. Utilizarea sa ca dezinfectant poate ajuta, de asemenea, la reducerea riscului de rezistenta la antibiotice. Puteti lua acidul caprilic pe gura sau il puteti aplica pe piele.
Infectii cu drojdie
Infectiile cu drojdie cu Candida sunt o problema medicala frecventa. Infectiile cu Candida sunt infectii fungice. Ele pot provoca infectii vaginale cu drojdie, ciuperci ale unghiilor si afte bucale. Se crede ca proprietatile antifungice ale acidului caprilic ucid si reduc drojdia. Un studiu din 2011 a constatat ca acidul caprilic a fost eficient in reducerea simptomelor in unele infectii cu Candida.
Si un studiu din 2019 a constatat ca acidul caprilic, impreuna cu alte antifungice derivate in mod natural, a fost eficient in uciderea Candida albicans, drojdia care provoaca frecvent infectii cu drojdie. Desi nu este considerat un tratament stiintific, o procedura numita tragerea cu ulei este uneori folosita ca remediu pentru afta bucala. Extragerea uleiului implica strangerea uleiului de cocos in gura timp de 10 pana la 20 de minute o data.
Afectiuni ale pielii
Asa cum acidul caprilic poate ajuta la gestionarea infectiilor cu drojdie, poate fi, de asemenea, benefic pentru anumite afectiuni ale pielii. Acest lucru se datoreaza in mare parte proprietatilor sale antibacteriene si antimicrobiene, care il ajuta sa omoare bacteriile care traiesc in piele.
Uleiul de cocos poate imbunatati simptomele anumitor afectiuni ale pielii prin hidratarea si calmarea pielii. Un studiu pe eprubeta din 2019 a constatat ca uleiul virgin de nuca de cocos poate ajuta la suprimarea markerilor inflamatori si la imbunatatirea functiei de bariera a pielii.
Tulburari digestive
Exista unele dovezi ca acizii grasi cu lant mediu precum acidul caprilic pot ajuta pacientii care au anumite tulburari digestive. Proprietatile antiinflamatorii si antibacteriene ale acidului caprilic pot ajuta la gestionarea unor afectiuni precum boala inflamatorie a intestinului sau sindromul colonului iritabil. Ambele afectiuni implica inflamatii si uneori infectii bacteriene in sistemul digestiv.
Proprietatile antibacteriene pot fi, de asemenea, benefice pentru persoanele cu boala Crohn. Cercetarile sugereaza ca inlocuirea acizilor grasi cu lant lung din alimentele de origine animala cu acizi grasi cu lant mediu, cum ar fi acidul caprilic din uleiul de cocos, poate ajuta la scaderea incidentei colitei spontane si la protejarea impotriva inflamatiei in intestin.
Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetari pentru a evalua in mod adecvat eficacitatea uleiului de cocos pentru aceste conditii. Consultati un profesionist din domeniul sanatatii inainte de a utiliza acid caprilic sau ulei de cocos pentru a ameliora o tulburare digestiva. Ambele pot provoca uneori tulburari de stomac.
Rezistenta la antibiotic
Rezistenta la antibiotice este o problema in crestere in intreaga lume, care decurge din utilizarea abuziva si abuzul de antibiotice. Acidul caprilic poate fi un dezinfectant util care poate reduce bolile alimentare fara utilizarea antibioticelor.
Intr-un studiu din 2020, o combinatie de acid caprilic si peroxid de hidrogen parea a fi eficienta in uciderea tulpinilor de bacterii care provoaca in mod obisnuit boli alimentare, cum ar fi Salmonella, Escherichia coli si Listeria.
Colesterolul
Acidul caprilic este un acid gras cu catena medie. Unele studii sugereaza ca acesti acizi grasi pot avea un efect benefic asupra colesterolului ridicat.
Intr-un studiu din 2020, soarecii cu colesterol ridicat care au fost hraniti cu diete bogate in grasimi constand din acid caprilic 2% timp de 16 saptamani au avut colesterol total si colesterol LDL ("rau") semnificativ mai scazut decat soarecii din grupul de control.
Intr-o revizuire din 2020 a studiilor umane, cercetatorii au analizat impactul consumului de ulei de cocos asupra sanatatii inimii. Ei au descoperit ca consumul de ulei de cocos a fost asociat in mod semnificativ cu un colesterol HDL („bun”) mai mare. Cu toate acestea, uleiul de cocos a crescut semnificativ colesterolul LDL in unele studii.
O revizuire din 2019 a efectelor consumului de ulei de cocos asupra colesterolului sugereaza ca uleiul de cocos creste semnificativ HDL, LDL si colesterolul total in comparatie cu alte uleiuri. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii umane pentru a intelege mai bine efectul acidului caprilic asupra nivelului de colesterol.
Prospect Acid Caprilic
Mod de administrare
Ca un supliment alimentar, luati 1 capsula de 2 ori pe zi cu un pahar de apa inainte de mese.
Ingrediente/ capsula
Flacon: 60 capsule
Portie de servire- 1 capsula
Ingrediente
|
Per 1 capsula
|
% DZR (doza zilnica recomandata) |
|
Acid Caprilic
|
600 mg
|
-
|
|
Calorii
|
10
|
- |
|
Grasimi
|
1g
|
1% |
|
|
|
|
|
|
Alte ingrediente
gelatina, glicerina, apa purificata
ATENTIE: numai pentru adulti. Nu luati acest produs daca sunteti insarcinata sau alaptati, aveti o afectiune autoimuna sau o tulburare depresiva sau aveti sub 16 ani. Consultati-va furnizorul de asistenta medicala inainte de utilizare daca aveti dificultati de somn pe termen lung, aveti o afectiune sau daca luati medicamente pe baza de prescriptie medicala. A nu se lasa la indemana copiilor. Nu utilizati daca sigiliul este rupt. A se pastra intr-un loc racoros si uscat. Nu folositi un supliment alimentar ca inlocuitor al unei alimentatii variate si echilibrate! Acest supliment alimentar nu este destinat sa diagnosticheze, sa trateze, sa vindece sau sa previna vreo boala.